Usnadněte zaměstnancům předvánoční stres

Vánoční sezóna je jednou z nejnáročnějších pro zaměstnance i zaměstnavatele. Podle výzkumu společnosti Accenture trpí v této době v práci stresem dva ze tří zaměstnanců. 20 procent oslovených Američanů se dokonce obává o své zdraví. Mezi největší stresory v této sobě patří peníze, rozdávání dárků, nedostatek času, rodina, stravování a starosti s dětmi.

Lidé mají ve vánočním čase zkrátka více věcí na práci než jindy. Dobrá zpráva však je, že existují kroky, jak tento stres omezit a zároveň snížit i absence v zaměstnání, minimalizovat nemocnost a vytvořit celkově pozitivnější pracovní prostředí.

- Dekorace. Dovolte každé kanceláři, aby si vybrala vlastní sváteční výzdobu. Můžete uspořádat i soutěže a vytvořit speciální malý rozpočet.

- Oslavy. Kancelářské večírky mohou mít formální i neformální charakter. Vhodné je také uspořádat oslavu mimo kancelář a pozvat i rodinné příslušníky zaměstnanců.

- Jídlo. V USA se například při příležitosti oslav Díkůvzdání pořádají večeře pro bezdomovce či pro jiné charitativní účely. Při takové příležitosti se zvou i rodiny zaměstnanců, což výrazně pomáhá podpořit morálku.

- Pobídky. Před svátky zvažte nabídku výhod, které zaměstnancům nejvíce pomohou. Vyberte například zvláštní dovolenou, aby vytížení zaměstnanci mohli nakupovat dárky, připravovat jídla nebo cestovat. Můžete také rozdávat zábavné dárky, jako například kupóny na různé služby.

- Zvláštnosti. Udělejte něco, co dodá zaměstnancům pocit, že jsou zvláštní. Na pracovišti můžete pořádat malé organizované akce, které zaměstnance ocení. Upořádejte například sváteční oběd, vyvěste nástěnku na rodinné fotografie nebo vyzvěte každého zaměstnance, aby přinesl svou osobní ozdobu na stromeček.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork