Vezměte svou kariéru do vlastních rukou

Kariéra každého z nás je do značné míry tvarována několika klíčovými rozhodnutími, rozmluvami a akcemi. Autor článku je nazývá „klíčovými kariérovými momenty“. Takový moment může trvat minutu, hodinu nebo celý den. Také může být záležitostí několika sekund, například když v rozhovoru řeknete nebo neřeknete něco rozhodujícího. Některé kariérové momenty jsou předvídatelné a nevyhnutelné, jiné se dějí spontánně a jejich význam se projeví až zpětně. Jako příklad takového momentu uveďme třeba: pohovor, pracovní nabídka a vyjednávání, výpověď, obdržení hodnocení výkonu, důležitý rozhovor s nadřízeným, chopení se příležitosti, prezentace nebo dokončení projektu, povšiml si vás velký klient, řešení krize atd. Takové momenty ovlivní vás i okolí na dlouho. Proč je propást? Naučte se těchto momentů chytit:

- Pochopení sama sebe a toho, co chcete – ujasněte si své cíle a plánujte.

- Rozvíjejte své dovednosti – mnoho momentů lze předvídat a jsou s nimi spojeny určité dovednosti, jako třeba dotazování nebo vyjednávání. Připravujte se na ně a zlepšujte své znalosti a dovednosti.

- Musíte poznat, kdy je to příliš – rovnováha je také důležitá, na nadcházející událost se připravte, ale nepřežeňte to. Naplánujte si přípravu.

- Naučte se žádat – někdy je potřeba převzít iniciativu a nebát se požádat o to, co chcete. Nenechte si ujít příležitost jen proto, že jste byli pasivní.

- Naučte se říkat ne – souhlasit s něčím špatným vás může stát několik let života. Odmítněte špatnou nabídku, která se neshoduje s vašimi plány.

- Vytvářejte si klíčové momenty – navykněte si zdvihat telefon. Nemůžete nic pokazit tím, když se budete snažit kontaktovat s lidmi. Vytvářejte si příležitosti sami.

-ba-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com