Vyhlášení Operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko

Ve čtvrtek 27. března proběhlo oficiální vyhlášení Operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika – Rakousko pro období 2007–2013. Tento program je zaměřen na realizaci projektů v kraji Jihočeském, Jihomoravském a v kraji Vysočina na české straně a v regionech Waldviertel, Weinviertel, Wiener Umland Nordteil, Mühlviertel a v hlavním městě Vídni na rakouské straně.

Zaměřuje se na zlepšení dopravní dostupnosti přeshraničního regionu, ochranu životního prostředí, podporu rozvoje přeshraniční infrastruktury i služeb cestovního ruchu, podporu vzdělávání a sociální integrace, podporu spolupráce hospodářských subjektů a transferu technologií, podporu přeshraniční spolupráce územních samospráv na obou stranách hranice.

Žádosti o podporu v rámci tohoto programu mohou podávat pouze veřejnoprávní subjekty a neziskové organizace, konkrétně ve dvou prioritních osách: 1) Socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how a 2) Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj. Celkem bude vyčleněno 69 milionů eur.

Projekty se žádostí o finanční podporu musejí mít „významný pozitivní dopad na české a rakouské příhraničí“ a na jejich realizaci se musí podílet vždy jeden český a jeden rakouský partner. Uzávěrka prvního kola výběru žádostí, které proběhne v červenci 2008 je 24. dubna 2008. Druhé kolo proběhne v listopadu a žádosti je třeba zaslat do poloviny září.

-kk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz