Začala platit trestní odpovědnost firem

Ilustrační snímek

Od 1. ledna 2012 vešel v platnost zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Znamená to, že nově bude možné trestně stíhat nejen jednotlivce, ale i celé firmy, a to za téměř osmdesát různých trestných činů. Soud jim bude moci uložit pokuty, zabavit majetek, zakázat činnost nebo přijímání dotací a v případě vážných provinění je i zcela zrušit.

Stíhání firmy lze zahájit, dopustí-li se trestného činu její jednatel, manažer nebo zaměstnanec a dokonce i tehdy, pokud se nenajde konkrétní viník. Jak informovala ČTK: „Nový zákon má přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci, změna byla nutná kvůli českým závazkům vůči EU nebo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)“.

Zákon se v poslanecké sněmovně schvaloval dvakrát po prvotním vetu prezidenta Václava Klause, který v zákoně viděl spíše alibismus než snahu o potrestání konkrétních viníků trestných činů. Také hospodářská komora ČR a někteří právníci upozorňovali na nebezpečí takového zneužívání zákona.

Celý zákon č. 418/2011 Sb. Byl publikován ve Sbírce zákonů rozeslané dne 22. prosince 2011. Ve formátu pdf je k dispozici ke stažení na serveru Ministerstva vnitra České republiky zde.

-kk-

Zdroj: Denik.cz - portál sítě regionálních deníků v ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Denik.cz