Zapojte do svých dní relaxaci

Relaxační rituály podle odborníků zlepšují celkové zdraví organismu. Jsou stejně důležité jako cvičení jeho zdravé stravování. Mozek totiž potřebuje přestávky, ať už v podobě jógy, meditace, masáže, posezení v parku nebo chvíle hlubokého dýchání u ranního nápoje. 

Ve stresujících obdobích lidé často zapomínají na odpočinek, což je třeba změnit. Stačí vybudovat si návyk odpočívat v krátkých intervalech. Článek popisuje několik doporučení pro lepší duševní zdraví.

- Dejte si pauzu. Vytvářejte si přestávky mezi aktivitami. Nezačnete dělat novou činnost, ukončete tu předešlou.

- Vytvořte si v práci salónní kulturu. Najděte si čas sejít se například jednou měsíčně a popovídat si o neutrálních tématech. Vybudujete si tak komunitu a podpoříte kreativitu.

- Vystupte z chaosu ve vaší hlavě. Začněte cvičit jógu nebo jděte na procházku. Naučte svou mysl dát si přestávku. Nepřemýšlejte chvíli o práci ani o tom, že máte doma hromadu prádla.

- Změňte své návyky. Jděte například do práce jinou cestou. Dejte si k jídlu nejdříve dezert. Pomůže vám to probudit váš mozek.

- Nedržte se pravidel. Snažte se být expresivní v jakékoli disciplíně, které se věnujete. Pohněte se jakýmkoli směrem, který vás zajímá.

- Vstaňte od počítače. Každých 45 minut vstaňte od stolu, i kdybyste si měli zajít jen pro sklenici vody.

- Pečujte o sebe. Uvažte si dobré jídlo, připravte si bublinkovou koupel nebo zajděte na masáž. Udělejte něco jen pro sebe.

- Budujte smysluplné vztahy. Dlouhodobé vztahy, které vám poskytnou podporu, jsou klíčem k celkovému zdraví. Kvalitní čas strávený s rodinou je kvalitním časem pro váš mozek. Pomáhá i úsměv a objetí.

- Zlepšete svůj postoj. Buďte pozitivní a reflektivní. Všímejte si, co vás potěší a přemýšlejte, co je v životě skutečně důležité.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association