Změny v pracovní době se nekonají

Velké Británii zůstala výjimka v rámci evropské směrnice o pracovní době (Working Time Directive), která ve většině zemí EU omezuje délku týdenní pracovní doby na 48 hodin. Zástupci Evropského parlamentu se totiž ani v závěrečném kole jednání neshodli na žádných nových pravidlech úpravy pracovní doby v EU. O revizi této směrnice se jednalo už pět let, v platnosti však zůstává stávající předpis z roku 1993.

Nulový výsledek těchto jednání znamená konec snahám o prosazení maximálně 48hdinového pracovního týdne v následujících třech letech. Britský ministr práce Pat McFadden k tomu řekl: „Odmítali jsme být tlačeni do nevýhodné dohody pro Velkou Británii. Neustále jsme opakovali, že se nevzdáme své výjimky a tento slib jsme dodrželi."

Vysvětluje, že každý má právo na základní ochranu své pracovní doby, je však stejně důležité, aby si mohl pracovní dobu vybrat. V současném ekonomickém klimatu je podle něho ještě důležitější, aby lidé měli možnost vydělat si více peněz, rozhodnou-li se pracovat déle.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine