4P marketingu platí i pro nábor

Náborářství sdílejí celou řadu atributů s prodejem. Autor se inspiroval rozhovorem s prezidentem jisté společnosti a uvědomil si, že jeho moudrá slova jsou živou verzí „4 P marketingu“, který se učil na střední škole – produkt, propagace, cena (Price) a místo (Place).

Marketingová 4P představují další z řady taktik, tipů a triků, které lze v oboru využívat. Zde je několik myšlenek, jak aplikovat koncept 4P:

- Produkt. Ve světě náboru je produkt příležitost, kterou „prodáváte“ svému cílenému publiku nebo uchazečům. Dosazení správných uchazečů se promítá do ziskovosti firmy. S ohledem na váš „produkt“ zohledňujte to, že marketing často zakládá rozhodnutí na průzkumu trhu. To může být dobré i pro nábor. Můžete začít u vlastních zaměstnanců, například se jich zeptat, proč přišli do vaší firmy a proč zůstávají.

- Cena. Lidé v marketingu tráví hodně času cenovou politikou. Náborář by se jí měl také zabývat. To, jak „oceníte“ své příležitosti (kompenzační balíčky), může určit, který z vašich tržních segmentů nejvíce přilákáte. Řada průzkumů uvádí, že finanční kompenzace není primárním motivátorem. Přesto je ale na seznamu vysoko a neměla by být ignorována. Zajistěte, aby váš kompenzační balíček byl konkurenceschopný a atraktivní.

- Místo. Řešte, kde bude váš produkt k dispozici, zda na firemních stránkách, tištěné inzerci atp. Informační kanály je třeba pečlivě vybírat.

- Reklama. Využívá různé techniky pro komunikaci informací o produktech spotřebitelům. Jak budete propagovat pracovní příležitosti a firmu? Máte již zaměstnavatelské renomé? Jak agresivní je vaše propagace? Zvažte efektivnost, jak vás vnímá trh a jak se lišíte od konkurentů.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net