5 tipů na zaměstnávání pracovníků ze třetích zemí

Pracovní portály jsou plné zajímavých nabídek. Zájemců s dostatečnou kvalifikací je však nedostatek. Zejména těch z regionu. Firmy tak musí bojovat s vysokou fluktuací a celkovou nestabilitou interních týmů. Spolu s tím je potřeba flexibilně reagovat na podněty zákazníků a sezónnost jednotlivých odvětví. Řešení je přitom jednodušší, než by se zdálo.

Iveta Bukovičová, Manager for Employment process from third countries
Ilustrační snímek

Ekonomice se aktuálně daří. Za posledních 19 let se v České republice zvýšila minimální mzda o 67 % a míra nezaměstnanosti 3,5krát klesla na aktuální 2 %. Češi mají větší zájem o práci na kvalifikovanějších pozicích, a tak je jich na těch méně kvalifikovaných nedostatek.

Když v regionu chybí kvalitní zaměstnanci, je potřeba sáhnout jinam. Zaměstnávání pracovníků ze třetích zemí je dobrým řešením i proto, že mají obecně nižší fluktuaci a chybovost.

Pokud se rozhodnete, že je ten pravý čas na zaměstnávání pracovníků ze třetích zemí, nezapomeňte na tyto ověřené tipy od zkušených personálních agentur z českého trhu.

  1. Nábor zaměstnanců na Ukrajině a v Srbsku může provádět jen personální agentura s licencí.
  2. Personální agenturu, která bude zajišťovat nábor, je dobré si prověřit a získat od ní reference. Předejdete tím situaci, že zaplatíte za službu, která nebude dodaná.
  3. Při zajišťování zaměstnanců z Ukrajiny a Srbska je důležité dobře plánovat. Součástí vyřizování víz je totiž i domluva na termínu nástupu do zaměstnání. Nemělo by se tak stát, že zaměstnanci nastoupí dřív, než dostanou víza.
  4. Spolu s žádosti o víza je potřeba doložit i to, kde budou zaměstnanci bydlet. Je proto nutné s předstihem domluvit ubytování s dostatečnou kapacitou.
  5. Péče o pracovníky z Ukrajiny nebo ze Srbska jejich přicestováním teprve začíná. Stejně tak je nutné věnovat pozornost jejich aklimatizaci a začlenění do týmu. Na to potřebujete koordinátora, který ovládá náš i jejich jazyk. Jeho úkolem je seznámit zaměstnance s firmou a lokalitou, ve které budou dočasně působit.

Zaměstnávání pracovníků ze třetích zemí se vyplatí, protože mají dostatečnou praxi, jsou vhodní na sezónní práce a mají minimální fluktuaci. Oproti lokálním zaměstnancům splňují více předpokladů, jsou stabilnější a mají chuť pracovat, a to i přesčas. Na to, abyste je mohli zaměstnat, potřebujete absolvovat specifický proces, jiný než při zaměstnávání pracovníků z EU.

Ať už máte kvůli stabilizaci týmů nebo vykrytí sezóny zájem zaměstnat pracovníky ze třetích zemí, ale nemáte prostor věnovat víc času administrativě, řešením může být využití personální agentury. Ta je jich díky lokálnímunáboru schopná doručit až několik stovek. Postará se také o vízovou agendu, překlady, tlumočníka, dopravu, ubytování, adaptaci na pracovišti a vyřeší i ostatní legislativní záležitosti.