6 tipů na vylepšení náborového procesu

Ilustrační snímek

Jak si stojí čerstvě přijatí zaměstnanci v novém pracovním prostředí? Jak se projevili v dlouhodobém měřítku a jsou skutečným přínosem pro danou společnost? Jak úspěšní a iniciativní jsou i po delší době? To jsou otázky, které by si měl položit HR manažer, který chce zhodnotit úspěšnost jím zorganizovaného výběrového řízení. Článek Lindy Brennerové pro server Designs On Talent přinesl šest tipů, jak zvýšit kvalitu náborového procesu (měřítko "Quality of hire") tak, aby se přijatí pracovníci skutečně osvědčili jako kvalitní zaměstnanci, zejména z dlouhodobého hlediska.

  1. Odhalte klíčové pozice dané společnosti. Zjistěte, které pozice jsou zásadní pro udržení kladného vývoje společnosti, tzn. které, pokud jsou neobsazeny, způsobí, že firma začne ihned ztrácet peníze. Následně určete vlastnosti potřebné k obsazení dané pozice. Těchto zjištění se můžete dobrat detailním zpovídáním současných pracovníků.

  2. Jaká jsou kritéria pro hodnocení úspěchu na dané pozici? Zásadní chybou je používat stejný metr na různé pozice. Určete si, jakým způsobem lze vlastně objektivně zhodnotit, jak si daný pracovník vede. Jsou to statistiky prodejů? Nebo například hodnocení nadřízeného, případně zákazníků?

  3. Co mají ti nejlepší pracovníci společného? Najděte, co spojuje ty nejúspěšnější ve vaší společnosti – pro skutečně efektivní analýzu je potřeba nahlížet nejenom na jejich charakterové vlastnosti, ale i na předchozí zaměstnání, zkušenosti, vzdělání. Zkuste najít nějaký vzorec.

  4. Zjistěte, jak daný vzorec uplatnit při hledání talentů. Po uskutečnění bodu 3 byste měli mít určitou představu o souboru ideálních, univerzálních vlastností, které chcete u vašeho kandidáta najít. Vytvořte si pak plán, jakým způsobem lze člověka s těmito kvalitami nejlépe vystopovat.

  5. Při hledání sáhněte do všech svých zdrojů. Nalezení toho nejvhodnějšího kandidáta, který nejlépe vyhovoval všem daným kritériím, je ve své podstatě proces, ve kterém nutně musíte oslovit velké množství lidí. Nespokojte se s kompromisem v podobě pouze částečné shody očekávání a výsledku a neúnavně se probírejte všemi dostupnými zdroji.

  6. Zpětně hodnoťte úspěch vaší taktiky podle úspěšnosti vámi vybraného kandidáta. Zde máte k dispozici celou řadu možností a záleží na specifikách dané pozice, jakou možnost zvolíte. Produktivita, obchodní statistiky, povýšení, zpětná vazba klientů – máte celou škálu kritérií, díky kterým můžete váš výběr průběžně hodnotit a brát si ponaučení při dalších řízeních.

-mm-

Zdroj: Designs on Talent - HR Development Blog - HR blog na stránkách americké poradenské společnosti Designs on Talent
Zobrazit přehled článků ze zdroje Designs on Talent - HR Development Blog