Agenturní zaměstnanci v Británii budou mít větší práva

Zaměstnanci personálních agentur ve Velké Británii brzy získají obdobná práva jako stálí zaměstnanci. Od října totiž začne platit zákon s názvem Agency Workers Regulations 2010, který agenturním zaměstnancům zaručuje po 12 týdnech ve firmě stejné podmínky jako stálým zaměstnancům, ať už půjde o plat, pracovní dobu nebo dovolenou.

Od prvního dne po nástupu budou mít agenturní zaměstnanci zaručen přístup do všech firemních zařízení, jako jsou kantýny, jesle nebo parkoviště, za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci. Dále získají právo na to, aby je firma informovala o relevantních volných místech, a zajistila jim tak stejné podmínky pro kariérní postup jako ostatním zaměstnancům.

Po dvanácti týdnech budou mít agenturní zaměstnanci právo také na placené volno za účelem prenatální péče a alternativní práci v případě těhotenství. Z hlediska platu se jejich práva vyrovnají se stálými zaměstnanci s výjimkou nemocenské dávky hrazené zaměstnavatelem, odstupného při propuštění, penzijního připojištění a soukromého zdravotního pojištění.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine