Bez průvodního dopisu máte menší šance

Je pravděpodobné, že vaše CV před odesláním potenciálnímu zaměstnavateli prošlo řadou proměn a vylepšení. Pokud je ale zašlete bez průvodního dopisu, vaše námaha možná nebude tak oceněna. Podle průzkumu serveru CareerBuilder.com totiž až 66 % náborových manažerů očekává, že u CV bude i průvodní dopis. Berte jej proto jako první šanci vystoupit z řady. 

Zde je několik tipů pro průvodní dopis:

- Obsah. Postačí několik odstavců na maximálně jednu stránku. Chcete podat náhled na svou osobnost a schopnosti, není však zapotřebí zabíhat do podrobností.

- Ať váš životopis mluví za sebe. Náboroví manažeři čtou průvodní dopis před tím, než obrátí pozornost na váš životopis. Mohou se ale rozhodnout, že vaše CV vůbec číst nebudou, pokud se jim bude zdát, že v průvodním dopise jen citujete informace z CV. Zkuste se neopakovat a co nejlépe tak využít prostor.

- Znejte své publikum. Pokud v inzerci nebylo uvedeno, kdo bude přejímat žádosti, zjistěte to. Oslovíte-li v dopise přímo osobu, které se dostane vaše CV do ruky, dodáte vašemu dopisu osobní a profesionální nádech.

- Proč chcete tu práci. Historie, výsledky a kultura firmy určitě hrály svou roli při vašem rozhodování účastnit se výběrového řízení. Dejte to náborovému manažerovi najevo.

- Pozor na manýry. Přestože dnes většina náborových aktivit probíhá on-line, uveďte na sebe plný kontakt. Velmi pečlivě si zkontrolujte pravopis.

- Dejte si na čas. Když víte jak důležitý je průvodní dopis, nespěchejte s ním. Věnujte mu stejnou pozornost jako samotnému CV. Napište třeba několik verzí, s odstupem se k nim vraťte a vyberte tu nejlepší.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder