Britské letecké společnosti nabírají stovky lidí

Aerolinky British Airways, které se v období ekonomické krize potýkaly s propouštěním a stávkami zaměstnanců, spouštějí největší náborovou kampaň za posledních deset let. K získání 800 nových pilotů jim má pomoci mimo jiné videoportál YouTube. Snaha o 25% navýšení počtu pilotů British Airways souvisí s rozšiřováním letecké flotily společnosti. Současní piloti budou létat s novými stroji, a uvolní tak místo nováčkům.

Video na YouTube se snaží nalákat nové piloty především na tzv. Future Pilot Programme, z něhož má vzejít polovina nově přijatých pilotů. British Airways nabídnou v rámci tohoto programu vyškolení pilotů, jehož cena dosahuje 100 000 liber a dosud muselo být hrazeno předem z kapes uchazečů. Účastníci programu budou náklady na školení moci uhradit později a postupně. Navíc získají u British Airways zaměstnání, které jim umožní snadnější splácení. Zbývajících 400 pilotů chtějí British Airways získat od konkurenčních aerolinek a z armády.

Z podobné náborové akci se chystá i konkurenční britská společnost Virgin Atlantic, která chce přijmout tisícovku nových lidí na pozice pilotů a palubního personálu. Podle výkonného ředitele Virgin Atlantic Steva Ridgwaye prošlo odvětví letecké přepravy v posledních letech nejobtížnějším ekonomickým obdobím ve své historii vzhledem k poklesu důvěry zákazníků a růstu cen pohonných hmot.

Nyní se zdá, že se začíná blýskat na lepší časy. Virgin Atlantic se v roce 2010 podařilo zvrátit ztrátu ve výši 132 milionů liber k zisku 18,5 milionů liber před zdaněním. Také British Airways se vrátily do černých čísel. V pololetí dosáhly provozního zisku 210 milionů eur.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today