Chyceni při činu

Jak se má zaměstnanec chovat, když se jeho šéf dozví, že navštívil pracovní pohovor u konkurence? Záleží na konkrétní situaci. Je však třeba jednat rychle. Možná jinou práci aktivně nehledáte, ale byli jste osloveni. V takovém případě řekněte nadřízeným rovnou, že svou práci neopustíte, jen jste si vyslechli jinou nabídku.

V případě, že zvažujete odchod ze současné práce, vaši nadřízení by měli vědět, že vám záleží na kariéře, v níž máte určité krátkodobé a dlouhodobé cíle. Budou pak na váš případný odchod nahlížet méně osobně.

Další případ může nastat, jestliže svou práci nesnášíte a nemůžete se dočkat, až přijde jiná možnost. To, že vás šéf odhalí, pak není úplně špatné. Pro obě strany je to příležitost přehodnotit své postoje. Rozhodně to vyčistí vzduch a nakonec můžete u šéfů najít i pochopení pro svůj odchod.

Ať už jsou okolnosti jakékoli, říkejte pravdu. Připravte se na nepříjemnou chvilku, než se vaše vztahy se šéfem zase vrátí do normálních rutinních kolejí. Nebuďte překvapení, že takovým jednáním šéfa znervózňujete. Pamatujte si, že jde o jednu ze situací, která může ovlivnit průběh zaměstnání, které chcete dělat po celý život.

Jestliže nechcete, aby se váš šéf dozvěděl, že jste se zajímali o jinou práci, podnikněte co nejvíce kroků, jak to udržet v tajnosti.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR