Co dělat, abyste nalezli tu pravou práci

Nalézt a získat první práci je otázka mnoha rozvažování. Bývá také velké štěstí, pokud první práce opravdu naplňuje to, co od ní očekáváme. Dnes ale existuje mnoho příležitostí, díky kterým si opravdu každý může vybrat kariéru, po které touží.

V první řadě si musíme uvědomit, že pokud se ve dvaceti letech rozhodneme, že budeme dělat v reklamní agentuře, není to rozhodnutí, které by bylo závazné na celý život. V průměru každý člověk vystřídá za život tři různé druhy zaměstnání na deseti pracovních místech.

Jak ale nalézt tu pravou práci hned na začátku?

Jistě musíme vzít v potaz, že existují pracovní úřady. I když nabízejí většinou spíše administrativní a tovární místa, čas od času si tam může vybrat i někdo, kdo se specializuje spíše na jiné služby.

Větší šanci samozřejmě máte s vystudovanou vysokou školou. Dnes už se po vzoru USA spojují některé firmy s obory vysokých škol a poté zaměstnávají výlučně jejich absolventy.

Vyzkoušet si můžete i práci dobrovolníka. Pracovat jako dobrovolník pro nějakou organizaci, třeba ještě při škole, je skvělou příležitostí k tomu, vyzkoušet si být v určitém pracovním prostředí, vyzkoušet si zodpovědnost a stálou pracovní dobu. Je totiž třeba vědět, zda jste schopni pracovat třeba deset hodin, zda vydržíte stále stát apod.

Vstoupit na pracovní trh můžete zpočátku pouze praxí. Nemusíte se nikam příliš vázat, podepisovat smlouvy na x let. Nastupte třeba jen na tři měsíce jako praktikant.

Skvělou příležitostí jsou také sezónní práce. Poskytnou vám krátkodobou příležitost a prozkoumáte si půdu. Je opravdu pouze na vás, jakou cestu si zvolíte k tomu, abyste si vybrali skvělou pracovní kariéru.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101