Disponují vaši lídři emoční inteligencí?

Ilustrační snímek

Naprostá většina top manažerů disponuje vysokou emoční inteligencí (EI). Čím vyšší postavení ve společnosti, tím více je EI důležitá, neboť atmosféra a schopnost jednat s druhými prostupuje shora celou firmou. Umíte odhalit emoční potenciál a tím i schopné lídry pro váš byznys? Podle serveru TLNT je emočně inteligentní lídr:

1. Otevřený

Lídři s nízkou EI jsou většinou defenzivní a každou kritiku chápou jako osobní útok. Empatický lídr je naopak zcela upřímný, otevřený myšlenkám a naslouchá druhým. Přijímaná opatření jsou navíc ku prospěchu všech.

2. Emocionálně stabilní

Sociálně orientovaný lídr si je vždy vědom svých emocí a drží nad nimi kontrolu. Jsou si vědomi možné přítomnosti silných emocí a raději nejprve situaci promyslí, než jednají.

3. Schopný se vcítit

I v případě, kdy nejsou všechny zprávy pozitivní, je třeba rozdávat také konstruktivní kritiku. Empatický lídr je schopen se vcítit a zmírnit dopad nepříjemné situace na tým.

4. Dostupný

Empatický lídr velmi dobře tuší, že negativní situace odehrávající se v pracovním i osobním životě mohou mít velmi citelný dopad na výkon zaměstnance. Takový lídr je proto vždy připraven pomoci psychicky i fyzicky, když je třeba.

5. Nesobecký

Emoční stabilita pomáhá lídrovi velmi dobře kontrolovat své ego a zároveň zůstat sebevědomý. Nemá totiž potřebu dokazovat někomu svou vlastní hodnotu a spíše umožní ostatním zazářit.

-bn-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT