HR a technologie v roce 2014

V posledních letech se ukázalo, že moderní technologie hrají důležitou roli v efektivním řízení talentů. I rok 2014 se tak z pohledu HR ponese ve znamení technologií a jejich využití v procesech získávání a rozvoje zaměstnanců. Čtyři nejočekávanější trendy shrnul britský server Training Zone.

1. Mobilní technologie

Mladší generace dnes běžně používá Internet prostřednictvím chytrých telefonů nebo tabletů. V následujícím roce proto můžeme očekávat vznik velkého množství technologií na bázi cloudu zaměřených právě na uživatele mobilních technologií. V HR to bude znamenat především přizpůsobování náborového procesu mobilním zařízením.

2. Přineste si své vlastní zařízení

Zkratka BYOD (z anglického „bring your own device“) popisuje trend, kdy stále více zaměstnanců nosí do práce své vlastní mobily, tablety, počítače apod. Firmy na to reagují zaváděním strategií pro používání těchto zařízení se zvláštním zřetelem na ochranu dat a citlivých informací. V roce 2014 se do těchto strategií více zapojí i HR. Bude hledat způsoby, jak využít vlastní zařízení zaměstnanců k podpoře jejich angažovanosti a produktivity.

3. Big data

V posledním roce se ve světě byznysu hodně mluví o tzv. velkých datech – datech tak velkého objemu a složitosti, že je velmi obtížné je zpracovávat. HR se nyní zaměří na to, jak správně kombinovat data o zaměstnancích a využít je k efektivnějšímu rozhodování a chodu firmy. Více o velkých datech v HR si můžete přečíst v našich dřívějších článcích Potenciál analýzy "velkých dat" v HR a Připravte se na velká data v HR.

4. Práce na dálku

Většina firem chápe možnost práce na dálku jako výhodu pro sebe i své zaměstnance. Například ve Velké Británii přinese nový rok všem zaměstnancům právo žádat o možnost pružné práce. Očekává se zvýšený zájem o cloudová řešení umožňující komunikaci a spolupráci na dálku. Pro zaměstnance bude stále běžnější připojovat se do firemních sítí vzdáleně a pracovat v online prostředí.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone