Jak přežít nadbytečnost

Každému zaměstnanci se může stát, že jednoho dne bude nadbytečný. Britský portál fish4jobs.co.uk shrnuje v článku deset doporučení, jak co nejlépe přežít ztrátu zaměstnání.

- Vždy si pamatuje, že nadbytečná je vaše pracovní role, nikoli vy jako jedinec. Lidé to často berou osobně, ale pro firmy není nikdy jednoduché propouštět.

- Ujistěte se, že znáte svá práva. Mohlo by se pro vás například najít jiné místo v téže firmě. V případě pochybností kontaktujte úřady, abyste se ujistili, že váš zaměstnavatel jedná v souladu s právními předpisy.

- Váš životopis by měl být vždy aktuální. Potřebujete-li pomoc s jeho sestavením, inspirujte se na internetových stránkách.

- Než odejdete, požádejte HR nebo své nadřízené o reference. Vezměte si e-mailové adresy či telefony kolegů. Propuštění může přijít nečekaně, a proto byste měli být připraveni.

- Registrujte se u personálních agentur nebo na internetových zaměstnaneckých portálech, abyste zvýšili viditelnost toho, že hledáte práci. Sledujte místní tisk a webové stránky firem, které vás zajímají. Promluvte také s rodinou a přáteli, zda nevědí o příležitostech pro vás.

- V případě, že můžete zastávat jinou pozici u téhož zaměstnavatele, zvažte, zda zvládnete uplatnit své dovednosti.

- Buďte pružní v otázce svých finančních očekávání. Někdy může být nutné přijmout nižší plat alespoň dočasně.

- Ujistěte se, že jste dostupní pro pohovory. Mohlo by vás mrzet, že přijdete o důležitý pohovor kvůli vypnutému telefonu, když si chcete přispat.

- Při hledání trvalého zaměstnání můžete vyzkoušet dočasnou pracovní zkušenost. Vypadá to pak dobře v životopise. Ukážete tak, že chcete pracovat a získáte nové zkušenosti.

- Připravte si čisté formální oblečení pro případné pohovory. Zkoušejte si pracovní pohovor s přáteli nebo rodinou, abyste uměli odpovídat na otázky bez váhání.

-kk-
Zdroj: Online Recruitment Magazine - britský portál věnovaný náboru zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Online Recruitment Magazine