Jako Fénix z popela...

Nejspíš každý zažil či zažije pád a zklamání v práci nebo v životě - situaci, kdy ztratí cíl, nepodaří se mu dosáhnout toho, co chtěl. Tento fakt však lze překonat – neúspěch není konečný. Změna myšlení a kreativní přístup může znamenat obrat k lepšímu. Několik následujících rad může pomoci jít správným směrem. Začněte analýzou situace. Co ji způsobilo? Mohli jste tomu nějak zabránit? Vyhovovala práce vašim potřebám a povaze?

Neobviňujte se zbytečně, i když je situace zlá, ptejte se, jak by vám mohla být prospěšná, jak se poučit. Pohlížejte na neúspěch jen jako na jednu z překážek k překonání. Zkoušejte uspět znovu a znovu – nepřestávejte se snažit. Nepodléhejte představě, že jeden, ale třeba i několik neúspěchů znamená, že jste k ničemu. Myslete pozitivně, mluvte a uvažujte tak, abyste posílili svoji osobnost.

Místo „doufám“ říkejte „budu“, „měl bych“ nahraďte slovem „mohu“. Pokuste se znovu dosáhnout svých cílů. Selhání není volný pád. Důležité je snažit se znovu a znovu,nezůstat ležet. Poražený není ten, kdo něco zkusí a neuspěje, ale ten, kdo se vzdává a rezignuje předčasně. Prohra není stav, ale životní postoj.

**Datum vydání: VI/2002**
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com