Moderní technologie ve firemním vzdělávání: Trendy pro rok 2016

Ilustrační snímek

Rok 2016 bude rokem dalšího využití širokého potenciálu možností, které do oblasti vzdělávání zaměstnanců přinášejí moderní technologie. Ve firmách to bude souviset především s nástupem nejmladší generace zaměstnanců, kteří nahradí odcházející silnou poválečnou generaci. Podle britského serveru Training Zone můžeme v oblasti technologií pro vzdělávání zaměstnanců očekávat následující trendy.

1. Gamifikacce

Zapojování herních prvků do vzdělávání je už velmi dobře rozjetý byznys. Globální investice do gamifikace vzdělávání vzrostly z 2 miliard dolarů v roce 2010 na 7,4 miliardy dolarů v roce 2015. Určité herní prvky již obsahuje více než polovina firemních procesů. Hlavní přínos gamifikace je v posilování motivace účastníků vzdělávání nejen v oblasti měkkých, ale také tvrdých dovedností.

2. Mobilní vzdělávání

Stejně tak jako roste využívání mobilních zařízení v běžném životě, poroste i v oblasti vzdělávání zaměstnanců. Jedním z hlavních úkolů oddělení vzdělávání bude zajistit sdílení vzdělávacího obsahu na různých zařízeních. Dále budou častěji vznikat speciální vzdělávací programy přímo pro mobilní zařízení, které budou mít formu krátkých kurzů se silným zastoupením videoobsahu.

3. Personalizace

Doba, kdy se všichni zaměstnanci učili stejným stylem a ve stejnou dobu již minula. Firemní vzdělávání se posouvá směrem k personalizaci v podobě možnosti vzdělávat se podle individuálních potřeb, individuální rychlostí, individuálním stylem a na individuálně zvoleném místě.

4. Integrace procesů rozvoje zaměstnanců

Vzdělávání se bude ve firmách stále více propojovat se strategiemi talent managementu. Systémy pro správu vzdělávání v organizacích (LMS) budou obsahovat mnohem detailnější data týkající se rozvoje kariéry zaměstnanců a zaměří se také na integraci plánování nástupnictví do rozvoje zaměstnanců. Cíl je více než zřejmý: možnost zaměřit vzdělávání tam, kde přinese firmě největší hodnotu.

5. Cloudové technologie

Cloudové vzdělávací systémy přinášejí hned několik výhod. Kromě větší flexibility ve srovnání s klasickými LMS jsou to především nižší náklady na zavedení a údržbu, snadnější přístup a široká škála funkcí, které usnadňují vzdělávání kdykoli a kdekoli. Vzhledem k tomu, jak rychle stoupá počet poskytovatelů cloudových vzdělávacích systémů, bude zásadní roli hrát kvalita služeb, kterou dokáží firmám nabídnout.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone