Náborové trendy pro rok 2014

Ilustrační snímek

„Firmy každý rok investují miliony dolarů do marketingu svých spotřebitelských značek, budování zaměstnavatelských značek však stále zůstává v pozadí.“ Toto konstatování uvozuje nedávný článek Melissy Baileyové na serveru ERE.net, který popisuje očekávané trendy v náboru pro rok 2014. Co tedy můžeme očekávat?

1. Přibližování náboru k marketingu

Rok 2014 bude rokem, kdy se nábor začne více zaměřovat na to, jak přilákat talenty a nikoli jen obsazovat místa. Bude to znamenat zcela nové komunikační strategie za účelem upoutání pozornosti potenciálních uchazečů různých cílových skupin. K tomu budou zapotřebí správná data.

2. Tvrdá data

Nábor se začne více soustředit na jasné vymezení trhů talentů pro své firmy a svého cílového publika. I zde bude vycházet z metod marketingového výzkumu. Čím více informací o chování konkrétních skupin talentů dokáže získat, tím lépe. Rozhodování o způsobech komunikace s potenciálními uchazeči by již nemělo probíhat jen na základě zkušeností pracovníků oddělení HR.

3. Osobní přístup

Moderní komunikační technologie na jednu stranu usnadňují práci náborářů, na druhou stranu však stále více frustrují uchazeče o práci. Jsou nuceni vyplňovat dlouhé online dotazníky, zavalováni e-maily a ke kontaktu s živým náborářem se často vůbec nedostanou. Do popředí zájmu se tak budou dostávat firmy, které dokáží s uchazeči komunikovat tváří v tvář, například na pracovních veletrzích - klasických i virtuálních.

4. Mobilní technologie

Firemní webové stránky s nabídkou pracovních pozic nebudou moci existovat bez optimalizace pro mobilní zařízení. Talentovaní profesionálové očekávají, že se dozvědí informace o vás a budou se moci snadno hlásit na volné pozice pomocí mobilů a tabletů. Očekávají také propojení se sociálními sítěmi, například LinkedInem.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net