Nová doba: Zaměstnanci si vybírají zaměstnavatele

V současné době nabídka volných pozic významně převyšuje poptávku po nich. Obsazení pracovní pozice je nyní pro společnosti často opravdovou výzvou. Toto nese za následek, že si kandidáti mohou vybírat hned z několika nabídek. Ti, kteří za sebou mají dlouholetou praxi a mají na čem stavět, si to rozhodně mohou dovolit.

Michaela Moltašová (Kafková), CPL Jobs

Paradoxem však je, že i ti, kteří za sebou požadovanou praxi nemají, si v dnešní době mohou vybírat z mnoha nabídek a často požadují podmínky, které je jen málo firem schopno splnit. Tito kandidáti vzhledem k významnému nedostatku kvalifikované pracovní síly ale vědí, že si to nyní mohou dovolit.

Tím víc společnosti při obsazování volných pozic pociťují tlak, který je na ně touto situací vytvářen. Dobrou zprávou ale je, že nejen finance a benefity hrají pro kandidáty významnou roli při rozhodování, jakou pracovní nabídku přijmout.

Jak tedy přilákat a zaujmout kvalitní kandidáty, kteří mohou obohatit vaše týmy o nové členy? Připravila jsem si pro vás několik tipů.

Hraje se na první dojem

Pro zaměstnavatele je důležité uchazeče o práci zaujmout a nebudeme si nic nalhávat, první dojem hraje zásadní roli. Záleží na něm, zda jim dá kandidát šanci, či nikoliv.

Pro kandidáta je totiž velmi důležité, jak na něj firma působí. Ta se prezentuje již inzerátem. Je dostatečně chytlavý a dobře graficky zpracovaný? Neříká nám to samé jako dalších sto inzerátů? Je v něm uvedeno dostatek informací? To všechno na uchazeče působí a ten si vytváří obrázek o firmě jako takové.

První telefonát a pohovor. Z prvního kontaktu se dá vycítit mnoho. Uchazeč během něj může odhalit tzv. duši firmy. Dozví se něco o lidech, prostředí a celkově o firemní kultuře.

Vřelost a otevřenost

Po pohovoru si budou kandidáti pokládat i tyto otázky: Hodím se sem? Zapadnu do kolektivu? Jsou zde naladěni na stejnou vlnu? Společnosti by si měly uvědomit, že kandidáty nepřilákají pouze výší platu, zaujmout je mohou i přátelskými vztahy, férovostí, kolegiální podporou a celkově dobrou náladou na pracovišti.

Právě kvůli nevyhovujícímu kolektivu a pracovnímu prostředí odchází v prvních měsících z nové práce mnoho zaměstnanců. Nepříjemná nálada se totiž šíří velmi snadno a zejména nováčka dokáže brzy pohltit. Dejte uchazeči šanci seznámit se s lidmi, se kterými bude pracovat již během výběrového řízení. Uvidíte, že to všem ulehčí situaci.

Unikátní selling points

I když se může zdát, že jsou si všechny soudobé firmy podobné, není to pravda. Každá je něčím unikátní. Pokud si to jako firma uvědomíte, můžete na tom stavět. V čem jste výjimeční? Zeptejte se na názor i svých současných zaměstnanců. Třeba vám otevřou oči.

Po zodpovězení této otázky to dejte vědět světu. Prezentujte svoji výjimečnost navenek, ať nemají kandidáti pocit, že jste pouze jednou z mnoha dalších šedých a nevýrazných firem.

Home office a kariérní posun

Neméně důležitou roli hrají pro uchazeče i další aspekty nabídky. Doba se mění a především mladší ročníky netouží dennodenně sedět v kanceláři od 8:00 do 16:30. Chtějí si užívat jak pracovní, tak ale i soukromý život. Zaujmou je proto spíš zaměstnavatelé, kteří jim nabídnou pružnou pracovní dobu a alespoň občasnou práci z domova. Jednou za čas totiž každý potřebuje stihnout dětskou vánoční besídku nebo odvézt maminku k doktorovi.

V neposlední řadě je tu kariérní posun, většinou nikdo nechce ustrnout na jednom místě. Dejte proto uchazeči reálný příklad na vašich zaměstnancích, jak se v rámci společnosti posunuli.

Nechte si pomoct od profesionálů

Některé společnosti využívají pomoci personálních agentur, které jsou jim schopny poradit při obsazování volných pozic. Stejně tak jim dokáží najít vhodné a kvalitní kandidáty, a to zejména díky své široké databázi kontaktů, kterou během svého působení získaly. Jedná se o odborníky, pro které je hledání vhodných kandidátů denním chlebem, proto pokud při výběru zaměstnanců stále tápete, neváhejte a využijte jejich služeb.