Nový britský operátor oznámil propouštění na semaforu

Všech 16 tisíc zaměstnanců společnosti Everything Everywhere, která vznikla fúzí telefonních operátorů Orange a T-Mobile ve Velké Británii, si v průběhu minulého měsíce vyslechlo, do jaké míry si mohou být jisti udržením svého pracovního místa. Tato informace jim byla předána na veřejných mítincích prostřednictvím systému barev založeného na principu semaforu.

Přibližně 1200 středních manažerů a zaměstnanců back office tak uvidělo červené světlo, přičemž jim bylo oznámeno, že jsou „v ohrožení“ a po Vánocích mohou přijít o práci. Pro jiné svítilo žluté světlo, což znamená nutnost znovu se ucházet o již existující pracovní místa. 30 procent těchto míst přitom bude s největší pravděpodobností zrušeno. Modré světlo signalizovalo zapojení stávajících pracovních míst do nového byznys plánu. Zelené světlo pak ukázalo několik nově vzniklých rolí.

Může operátor očekávat vlnu žalob?

Jak napsal britský deník The Daily Telegraph, prezentace „semaforu“ probíhaly po celé Británii vždy za přítomnosti 30 až 60 zaměstnanců, z nichž mnozí do té doby netušili, že jejich pracovní místo je v ohrožení. Operátor k tomu však uvedl, že vedení firmy tlumočilo očekávané změny jednotlivým týmům při osobních setkáních a poskytlo jim prostor pro kladení otázek. Nyní vstupují do konzultačního období, které bude trvat 90 dní a definitivně rozhodne o odchozích.

Právník Michael Burd pro Daily Telegraph uvedl, že o podobném způsobu veřejného oznamování propouštění zaměstnancům neslyšel za 26 let své praxe v oblasti pracovního práva. Každý zaměstnanec, který viděl červené světlo a ve výsledku ztratí práci, by podle něho měl podat žalobu pro bezdůvodné propuštění.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk