Nový portál porovnává nabídku a poptávku dovedností na trhu práce v EU

Ilustrační snímek

I když míra nezaměstnanosti v Evropské unii dosahuje 10,7 %, stále jsou zde zhruba 2 miliony neobsazených pracovních míst. Evropská komise proto právě spustila portál s názvem EU Skills Panorama, jehož cílem je vyvážit nabídku a poptávku dovedností na evropském trhu práce. Portál bude sledovat trh práce v jednotlivých zemích v krátkodobém i střednědobém horizontu a upozorňovat na nesoulad mezi nabízenými a požadovanými dovednostmi. Informace na portálu jsou členěné podle jednotlivých oborů, profesí a zemí.

Evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor k tomu uvedl, že portál „má v konečném důsledku přispět k tomu, aby pozornost uchazečů o zaměstnání byla směrována na nejpožadovanější profese v celé Evropě.“

Jak uvádí tisková zpráva vydaná u příležitosti spuštění portálu, nejvíce pracovníků je dnes v EU poptáváno v oblasti financí a obchodu, ale také biologie, farmacie, lékařství, IT a dalších technických oblastech. Největší nesoulad mezi nabídkou a poptávkou dovedností na trhu práce je v Litvě, Bulharsku, Belgii, Maďarsku a Irsku. Nejmenší nesoulad je naopak v Portugalsku, Dánsku a Nizozemsku. Česká republika je na 12. místě.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa