Renault chce poslat 3 tisíce zaměstnanců do předčasného důchodu

Druhá největší automobilka ve Francii – Renault – oznámila záměr zrušit 3000 pracovních míst (5,5 procenta pracovní síly) ve své domovské zemi. Po jednání s odborovými zástupci nabídla 3000 zaměstnanců starším 58 let, kteří u firmy pracují více než 15 let, odchod do předčasného důchodu. Než dosáhnou plného důchodovému věku, chce jim platit 75 procent jejich dosavadní hrubé mzdy.

Jak uvedla agentura Bloomberg, Renault v roce 2011 očekává pokles výroby na svém největším evropském trhu. Především v továrně v severofrancouzském Sandouville, kde se vyrábějí modely Laguna a Espace, to má být pokles o 23 procent. Chce se proto na situaci připravit předem.

Odbory i zaměstnavatel očekávají další jednání

Největší odborový svaz Renaultu CGT chce pokračovat v jednání s firmou především o podmínkách práce zbývajících zaměstnanců. Podle mluvčího svazu Fabiena Gacheho může odchod tisíců dosavadních pracovníků způsobit na některých pracovištích „peklo“.

Renault, který ve Francii zaměstnává 55 tisíc lidí, získal loni od vlády záchranný balíček ve výši 3 miliard eur, přičemž se zavázal, že nebude propouštět. S odbory chce nyní vedle předčasných důchodů jednat také o nutnosti přijímání nových zkušených pracovníků, kteří budou rozumět elektromobilům.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek