Správný talent splňuje tři podmínky

Ilustrační snímek

Každá firma chce mít ve svých řadách ty nejlepší lidi. Kteří jsou ale ti nejlepší? Zajímavý článek na toto téma publikoval poradce Andrew Miller na serveru Entrepreneur.com. Definuje tři vzájemně provázaná kritéria, která považuje za nejdůležitější pro správný výběr zaměstnanců – přístup, kvalifikace a způsob uvažování. Záměrně nezmiňuje pracovní zkušenosti, protože délka praxe podle něho není důležitá, najdete-li talent, která má dostatečné nadšení a chce se dále učit. Ani dvacet let praxe na jedné pozici nemusí být zárukou pro správný výběr zaměstnance.

Přístup znamená míru nadšení uchazeče pro firmu a její činnost. Kvalifikace jsou potřebné znalosti a dovednosti pro výkon určité práce spolu se zájmem a schopností učit se novým věcem. Způsob uvažování odráží to, do jaké míry si uchazeč dokáže vážit spolupráce s kolegy a přicházet do práce s novými nápady, jak být produktivnější. Cílem náboru by mělo být vyvážení těchto tří kritérií. Co se může stát, když tato rovnováha nebude?

1. Špatný způsob uvažování

Uchazeč, který má správný přístup a kvalifikaci se bude zaměřovat pouze na své vlastní cíle a nebude mít zájem na spolupráci za účelem zvyšování produktivity celé firmy.

2. Špatný přístup

Uchazeči, který má správnou kvalifikaci a způsob uvažování, může chybět loajalitu vůči firmě a pochopení hlubšího smyslu v tom, čeho se snaží dokázat.

3. Špatnámindset kvalifikace

Uchazeč, který má správný přístup k firmě i týmové práci, ale postrádá základní znalosti a dovednosti, nebude produktivní. Ani přes své nadšení nedokáže přinášet hodnotu, pokud není schopen osvojit si, co je potřeba.

Splňují vaši zaměstnanci tato kritéria? Jakými způsoby to při náboru ověřujete?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com