Staňte se skvělým náborářem

Proč dokáží někteří náboráři snadno zaplňovat pozice a náborový manažer akceptuje uchazeče, které mu posílají? Jak to dělají?

Například D. M. je vynikající náborář. Většina jeho uchazečů získá pracovní nabídku. Je u uchazečů v oblibě a manažeři jej respektují. Neobvyklé je jen to, že D. je u firmy jen zhruba dva roky a jako náborář pracuje méně než rok. První dva roky byl v provozu jako inženýr přes kvalitu, ale ke konci druhého roku vyhledal změnu. Má rád lidi a řada jeho kolegů mu řekla, že má přirozenou schopnost vybírat dobré lidi pro práci na lince. Často býval ten, jehož doporučení pro nábor se osvědčila.

Bylo mu tak umožněno získat stávající pozici, k čemuž mu pomohlo jeho inženýrské zázemí, znalost počítačů a internetu a motivace. Řada ostatních náborářů mu jeho úspěch trochu závidí a nechápe, jak může být tak úspěšný s tak malými zkušenostmi.

Jednoduše řečeno, D. disponuje čtyřmi kritickými vlastnostmi, které přispívají k důvěře a respektu. Protože pro náboráře neexistují certifikace a překážky proto, aby se někdo stal náborářem nejsou velké, jsou nejsilnějším nástrojem, jakým může disponovat:

- Hlubší znalost oboru/firmy. D. chápe dobře, co firma potřebuje a chce, i když se manažeři ne vždy přesně vyjádří. Protože „tam byl“ a měl zodpovědnost za práci řady pracovníků, vypracoval si mentální mapu dovedností a úrovně zkušeností, které jsou pro jednotlivé pozice adekvátní. I když nemůže každý náborář jít stejnou cestou, může projevovat zájem o práci náborových manažerů.

- Vztah s náborovými manažery. D. si vybudoval vztah v provozní oblasti. Věří mu, protože byl „jeden z nich“ a byl částí jejich týmu, motivovaný stejnými cíli. I když většina náborářů není technickými odborníky, mohou se čas od času účastnit jejich jednání a být s nimi, když se potýkají s nelehkými rozhodnutími.

- Zaměření na správné uchazeče. D. se rychle naučil, jak vyhledat a zaměřit se na správné uchazeče. Využívá své znalosti, kde se tato sorta lidí vyskytuje a cíleně je vyhledává. Se svými znalostmi je téměř vždy schopen představit vhodného uchazeče během několika dnů.

- Prodávat uchazeči i náborovému manažerovi. D. je schopen mluvit k uchazečům jejich jazykem a vybírat taková kritéria, o kterých ví, že budou bodovat i u náborových manažerů. Pochopil prostředí, pro které rekrutuje. Ví, jakým tlakům a cílům manažeři čelí a následně nachází uchazeče, kteří jim mohou tyto tlaky překonat.

Dobrý náborář umí tyto úkoly podat uchazečům jako zajímavé výzvy a nadchnout náborové manažery pro schopnosti uchazečů. Náboráři, kteří mají v rámci firmy silnou reputaci, jsou vždy vyhledáni a bývají úspěšní. Dokáží to, co všichni mistři svého oboru – v očích ostatních vypadá to, co dělají jednoduché, přestože tomu tak není.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net