Studie: Ženy tvoří pouze 3 % vedení největších německých společností

Ilustrační snímek

Snaha o zapojení více žen do nejvyššího vedení firem v Německu sílí mezi politiky i veřejností. Ani stále tvrdší debata o zavedení kvót pro povinné zastoupení žen ve statutárních orgánech veřejně obchodovatelných společností však dosud nedokázala změnit skutečnost, že ženy hrají pouze okrajovou roli v rozhodování o většině důležitých ekonomických procesů v největších německých firmách. Vyplývá to ze studie s názvem Top-Level Management in Large Companies: Persistent Male-Dominated Structures Leave Little Room for Women, kterou vypracoval Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW).

V roce 2011 představovaly ženy pouze 3 % členů představenstev v dvoustovce největších německých společností s výjimkou finančního sektoru. 11,9 % žen působilo v jejich dozorčích radách, přičemž dvě třetiny z nich zde byly zástupkyněmi zaměstnanců. Ve srovnání s předchozími lety nedošlo téměř k žádným změnám. Zastoupení žen ve vedení firem z indexů německých menších společností MDAX a velkých společností SDAX je podobně nízká.

Ve vedení firem z prestižního indexu DAX 30 dosáhlo zastoupení žen v roce 2011 3,7 %. Oproti roku 2010 je to nárůst o 1,5 %. Ve společnostech, jejichž akcie vlastní stát, z nichž některé jsou mnohem menší, tvořily ženy 8,2 % členů představenstev a 17,7 % členů dozorčích rad.

Ve srovnání v rokem 2010 stoupl v roce 2011 počet největších německých firem, jejichž představenstva tvoří pouze muži – o 8,8 % na 23,6 %. Ukázalo se tedy, že k dosažení genderově vyrovnaného zastoupení ve vedení firem mají ženy ještě hodně daleko.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Německého institutu pro ekonomický výzkum zde.

-kk-

Zdroj: DIW Berlin - Německý institut pro ekonomický výzkum
Zobrazit přehled článků ze zdroje DIW Berlin