Video nemusí sloužit jen k reklamě a vzdělávání

Ilustrační snímek

Video je dnes běžným marketingovým nástrojem, který pomáhá propagovat značky a jejich produkty a budovat vztahy se zákazníky. Začíná se však prosazovat i uvnitř firem, kde slouží nejen ke vzdělávacím účelům, ale celkově pomáhá posilovat produktivitu, spolupráci a komunikaci mezi zaměstnanci. Pokud vaše oddělení HR zatím s videem nepracuje, možná vás inspirují následující tipy, kde všude se dá využít, které přinesl server Entrepreneur.com.

1. Nábor

Video v náboru lze využít hned v několika rovinách. V první řadě může zatraktivnit nabídku práce tím, že zájemcům rovnou ukáže, jak to ve firmě vypadá a chodí. Dále může usnadnit komunikaci s uchazeči, i pracovní pohovory dnes stále častěji probíhají přes internet a online kamery.

Čtěte více v článcích:

2. Onboarding

Zaměstnancům, kteří právě vstoupili do firmy, mohou videa pomáhat s pochopením firemní kultury a procesů. Důležité je, aby byla nejen názorná, ale také motivační. Pak ušetří drahocenný čas manažerů.

3. Interní komunikace

Video může výrazně podpořit nejrůznější interní oznámení, upoutat na firemní akce a dokonce i vylepšit vztahy mezi zaměstnanci a vedením firmy. Boří také hranice mezi kulturami tím, že pomáhá v komunikaci členům mezinárodních týmů. Pro názornost stačí, když si představíte rozdíl mezi videokonferencí a telekonferencí, v horším případě mezi videokonferencí a přeposílám mailů.

4. Sdílení znalostí

Video je ideální nástroj pro sdílení nejlepších postupů a návodů. Nejen, že názorně ukáže postupy, ale také podpoří kreativitu a zápal autorů.

5. Firemní kultura

Videa pořízená na nejrůznějších firemních akcích dají osobnější tvář společným firemním hodnotám. Pomohou sdílet společnou kulturu. Stačí je umístit na intranet, firemní blog či wiki. Mohou být také součástí systémů pro správu vzdělávání (LMS). V poslední době se však nejvíce prosazuje trend samostatných videportálů pro sdílení novinek ve firmě, kde zaměstnanci nemusejí složitě hledat videa v množství jiného obsahu. Představit si je můžete jako firemní YouTube.

Jak pracujete s videem vy?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com