Vyberte si svého šéfa

Stalo se vám, že jste po nástupu do nového zaměstnání zjistili, že váš šéf není takový, jaký jste si mysleli? Možná se právě nyní nacházíte v období, kdy uvažujete o novém zaměstnání a neměli byste při tom zapomínat věnovat pozornost tomu, kdo bude váš šéf a jak vám bude vyhovovat. Celá řada výzkumů potvrdila, že lidé většinou odcházejí ze zaměstnání právě kvůli špatným šéfům.

Při hledání nové práce je důležité nejen seznámit se s firmou a jejími cíli, ale také mluvit s potenciálním šéfem. Než se vypravíte na pracovní pohovor, sepište si kritéria, která pro vás znamenají dobrého šéfa. Přemýšlejte o svých předchozích nadřízených a o tom, co na nich bylo a nebylo dobrého. Ujasněte si, jakou autonomii a odpovědnost v práci očekáváte, jak chcete získávat zpětnou vazbu o své výkonnosti, zda jste spíše praktičtí či naopak kreativní, zda byste rádi byli školeni a koučováni i to, jak chcete, aby s vámi šéf komunikoval. U těchto kritérií si pak určete priority.

- V průběhu pohovoru hledejte shodu. Všímejte si, zda zahájí pohovor včas, zda se chová zdvořile, jaký zanechává dojem. Dá vám možnost vyjádřit se? Naslouchá? Získali jste jasnou představu, jaká by měla být vaše role? Jaký manažerský styl usuzujete, že používá? A vyhovuje vám to?

- Zjistěte, jak si představuje ideálního zaměstnance. Když v průběhu pohovoru padne otázka, zda se chcete sami na něco zeptat, pokuste se zjistit, kdo je pro vašeho potenciálního šéfa ideálním zaměstnancem. Dozvíte se tak, na čem mu záleží a podle čeho hodnotí své lidi.

- Porovnejte skutečnost s původně vymezenými kritérii. Měli byste mít připravené otázky alespoň ohledně tří vašich nejdůležitějších kritérií pro výběr dobrého šéfa. Pokud je pro vás například důležitá autonomie, řekněte to při pohovoru a zeptejte se například, jak váš budoucí šéf řídí míru autonomie, kterou poskytuje svým lidem. Zajímejte se o konkrétní příklady manažerského stylu.

Jestliže ve vás pohovor zanechá pochybnosti o budoucím vztahu se šéfem, raději vyzkoušejte jiné možnosti.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues