Wikipedia hledá ženy

Zakladatel online encyklopedie Wikipedia Jimmy Wales spustil náborovou kampaň, jejímž cílem je získat více žen-redaktorek. Typickým autorem je totiž šestadvacetiletý počítačový maniak mužského pohlaví, který má vysokoškolské vzdělávání ve svém oboru, ale logicky mu chybí znalosti pro psaní o jiných tématech.

Wikipedie má velmi silný obsah, pokud jde o oblast vědy a techniky, v jiných oblastech však zaostává právě kvůli nedostatečné diverzitě svých autorů. Od žen si Wales slibuje více kvalitního obsahu o tématech, jako jsou významné ženy dějin nebo péče o děti.

V současné době píše pro Wikipedii necelých 36 tisíc autorů. Jimmy Wales chce do roka jejich počet zdvojnásobit. Hodlá přitom zachovat současný stav, kdy autoři jsou dobrovolníci, kteří za svou práci nepobírají žádný plat.

Wikipedia letos oslavila desáté výročí své existence. Za deset let se jí podařilo stát se pátým nejnavštěvovanějším webem na světě s více než 400 miliony unikátních návštěvníků měsíčně. Celkem obsahuje 3,5 milionu článků, které píší neplacení dobrovolníci.

Encyklopedie nemá žádné příjmy z reklamy. Provozuje ji nezisková organizace Wikimedia, jíž finančně zabezpečují dobrovolné příspěvky uživatelů. V roce 2010 hospodařila s rozpočtem 8 milionů dolarů. Pro rok 2011 se jí díky osobní výzvě zakladatele Jimmyho Walese podařilo získat dvojnásobek.

-kk-

Zdroj: The Independent - server britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Independent