Změna kariéry: Jak vůbec začít?

Přemýšlíte o změně kariéry, ale netušíte kde začít? Tento článek vám může pomoci.

1. Zhodnoťte se

Změna kariéry začíná u vás. Než učiníte nějaké rozhodnutí, proveďte sebeanalýzu, poznejte své přednosti, cíle a vášně.

2. Utvořte si inventář svých dovedností

Mnoho dovedností, jako je psaní na klávesnici, management, vedení nebo analytické schopnosti jsou přenosné nejen od zaměstnání k zaměstnání, ale i od kariéry ke kariéře. Než začnete hledat práci, sestavte si seznam vašich schopností a dovedností.

3. Naučte se schopnostem potřebným pro vaši novou kariéru

Zatímco nějaké dovednosti si s sebou ponesete z minulého zaměstnání, spoustu nových se budete muset přiučit. Hledejte v internetových nabídkách práce jaké požadavky jsou na jednotlivé pozice kladeny, zaplaťte si kurzy, kupte knihy a učte se.

4. Buďte flexibilní

Miřte vysoko, ale buďte připraveni zezačátku vzít i nižší pozici. Cesta k vrcholu každého žebříku začíná na první příčce. I přes vaši předchozí praxi budete nejspíše muset přijmout nejprve funkci s menší zodpovědností (a platem).

5. Ze současného zaměstnání odejděte se ctí

Nespalujte mosty s bývalým zaměstnavatelem. Pokud je to možné, udržujte profesionální, srdečný vztah až do konce. Nikdy nevíte, kdy se vám takový vztah bude hodit.

Přejít do nové kariéry hladce a efektivně znamená být připraven. Navíc takové přechody jsou pro dnešní pracovní trh doslova nevyhnutelné, takže přípravu se nevyplatí podceňovat.

-ds-

Zdroj: Fabjob.com - americký server pro uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fabjob.com