10 praktických tipů pro stěhování za prací

Ilustrační snímek

Dostali jste nabídku práce v zahraničí nebo vysíláte do zahraničí vaše zaměstnance? Pak se vám mohou hodit doporučení serveru Expat Info Desk určená pro zaměstnance, kteří se poprvé stěhují do zahraničí a potřebují co nejsnáze zvládnout své první dny v novém městě. Toto je desatero nejdůležitějších věcí:

1. Mapa s rejstříkem ulic

Díky papírovému průvodci snížíte pravděpodobnost, že se hned po příletu ztratíte. Pomůže vám také vytipovat vhodná místa pro dlouhodobé ubytování.

2. Skype

Po příjezdu do nové země budete mít hodně vyřizování po telefonu a Skype vám může hodně usnadnit život. Můžete telefonovat zadarmo nebo alespoň levněji než z telefonní budky nebo mobilního telefonu. Bude pro vás také snadnější udržovat kontakt s rodinou a přáteli doma.

3. Léky na předpis

Ne v každé zemi budete moci nakupovat léky, které dlouhodobě užíváte. Předem si proto zjistěte možnosti a případně nechte předepsat léky ve své domovské zemi. Zjistěte si také, zda vůbec můžete své léky do cílové země převážet.

4. Zdravotní pojištění

Neodjíždějte bez zdravotního pojištění. Předem is zajistěte, aby vaše zdravotní pojistka pokrývala všechna rizika dlouhodobého pobytu v zahraničí a začala platit v den vašeho příjezdu.

5. Mobilní telefon

Než si v nové zemi zařídíte paušál pro telefonování, mějte připravený telefon s místním číslem, z něhož můžete telefonovat díky předplacenému kreditu.

6. Průvodce pro expaty

Najděte si na internetu, například na stránkách www.expatinfodesk.com/destinations/, stručné průvodce pro expaty v různých zemích.

7. Vizitky

Budete se seznamovat s mnoha novými lidmi, proto u sebe mějte vizitky. Pokud ještě nemáte telefon, měly by obsahovat alespoň vaše jméno a e-mailovou adresu.

8. Kontaktní telefony a e-maily

Pro případ nouze byste měli mít u sebe seznam důležitých kontaktů v nové zemi i doma. Patří sem pohotovostní služby, pojišťovny, hotely či jiná místa ubytování, banky, školy, zaměstnavatel, rodina atd.

9. Důležité dokumenty

Připravte se na to, že v prvních týdnech pobytu v zahraničí budete předkládat různé dokumenty od pasu či rodného listu, přes doklady o pojištění až po doklady o očkování vašeho psa. V případě, že se stěhujete s rodinou, se ujistěte, že máte všechny potřebné dokumenty pro všechny.

10. Místní peníze

I když jste si již předem zajistili bankovní účet a převedli na něj peníze, mějte u sebe vždy hotovost v místní měně.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk