10 tipů jak lépe vycházet s kolegy

S kolegy v práci trávíme více času než s ostatními lidmi, které známe. Ve většině případů si však kolegy nemůžeme vybrat, a přesto s nimi musíme být schopni pracovat. Jak to zvládnout efektivně?

- Zvedejte hlavu. Když s vámi někdo mluví, přestaňte psát na klávesnici. Věnujte mu pozornost, i kdyby to bylo jen na minutu.

- Aktivně naslouchejte. Řada lidí se nedokáže přesně vyjádřit. Je proto třeba naučit se koukat pod povrch slov a cvičit se v trpělivosti, nepřerušovat a neupozorňovat na malé chyby.

- Ukazujte (upřímný) zájem. Nemusíte být s kolegy nejlepšími přáteli, učte se však ptát, jak se mají a pár minut naslouchat, než se vrátíte k práci.

- Předpokládejte dobrou vůli. Většina lidí se upřímně snaží dělat dobrou práci. Učte se proto nahlížet na věci jejich očima a nesoudit předem.

- Sdílejte zásluhy. I když k úspěchu vedla vaše myšlenka, budete se cítit jako ještě větší vítěz, když se podělíte o uznání.

- Buďte otevření možnosti, že se mýlíte. Připusťte si, že je minimálně možné, abyste se dále zdokonalovali. Připomínky ostatních vám v práci pomohou.

- Dodržujte své závazky. Spolehlivost a integrita vám zajistí nejen dobrou image, ale i kolegy, kteří se vámi budou inspirovat, a tudíž pracovat konstruktivněji.

- Ukažte uznání. Naučte se poděkovat, i když dotyčný „jen" dělá svou práci, když vám například něco přinese. Podpoří to atmosféru zdvořilosti na pracovišti.

- Mluvte s ostatními jasně, s respektem, příjemně a v pozitivním duchu. Inspirujete je tím k tomu, aby s vámi jednali stejně.

- Neočekávejte, že budete mít rádi všechny. Stejně tak neočekávejte, že všichni budu mít rádi vás. Pěstujte toleranci.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report