10 tipů pro etickou pracovní kulturu

Steve Harrison, autor knihy The Managers Book of Decencies (Manažerova kniha slušnosti), shrnuje deset doporučení pro etickou pracovní kulturu.

1. Nikdy nepropouštějte v pátek nebo ve významný den, například těsně před prázdninami nebo udílením penzijních plánů. Když budete propouštět, dělejte to vždy v soukromí a v kanceláři daného zaměstnance nebo na neutrální půdě.

2. Během porad nedělejte více věcí najednou, nevyrušujte a nemluvte v kuse déle než 60 vteřin. Mějte před sebou otevřený blok, když mluví zaměstnanci.

3. Udržujte porady krátké. Výkonný ředitel Starbucks Jim Donald například zkracuje hodinové porady na 45 minut a vyzývá zaměstnance, aby ve zbylé čtvrthodině kontaktovali někoho, s kým se nestýkají každý den.

4. Zdravte zaměstnance jmény. V první řadě se naučte jejich jména. Dejte si předsevzetí mluvit každý den dvě minuty s různými zaměstnanci o tématech, která se netýkají práce.

5. Děkujte zaměstnancům za dobře vykonanou práci. Můžete přidat ručně napsané poděkování k jejich výplatní pásce nebo napsat své díky na druhou stranu vizitky a položit ji na jejich stůl. Složte kompliment třem lidem každý den.

6. Choďte se zaměstnanci na oběd. Výkonný ředitel Cisco Systems John Chambers pořádá například každý měsíc hodinovou snídani pro všechny zaměstnance, kteří mají v daném měsíci narozeniny. Zaměstnanci se jej při té příležitosti mohou na cokoli zeptat.

7. Překvapte zaměstnance malými gesty uznání. Ve společnosti Cigna Group například manažeři jednou týdně vyrážejí s vozíkem s kávou a občerstvením za svými zaměstnanci, aby si poslechli jejich názory a odpovídali na jejich otázky.

8. Zkuste si na den práci svého zaměstnance. Jedna banka v Chicagu například v době dovolených postavila manažery za přepážky, aby si zaměstnanci užili jeden volný den.

9. Další nenákladný způsob, jak projevit zaměstnancům uznání za vykonanou práci, je nechat je vybrat si další projekt nebo si vyměnit úkol s někým jiným.

10. Snižujte pracovní stres oslavami netradičních svátků, jako jsou Hromnice, Den sázení stromů (slaví se v USA poslední pátek v dubnu), letní slunovrat a další.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How