10 tipů pro vytížené matky a ženy

Neustále přibývá žen, které se potýkají s rovnováhou mezi prací a osobním životem, ať už pracují v kanceláři, nebo doma. Snaha zvládnout co nejvíce úkolů najednou vede k pocitu frustrace, nenaplnění a vyčerpání. Americká novinářka a autorka bestsellerů o plánování času Julie Morgensternová shrnuje v článku 10 tipů pro zaneprázdněné matky a ženy, které řídí svou práci i domácnost.

- Stanovte si hranice mezi prací a domovem. Čas, který máte určený pro práci, se snažte využít naplno. Soustřeďte se vždy na tři až čtyři nejdůležitější úkoly daného dne nebo týdne. Pracujte tvrdě, ale když odejdete domů, buďte doma. Tento čas věnujte co nejvíce načerpávání energie a svým blízkým.

- Připravujte se večer předem. Pro zaneprázdněnou ženu a matku je každá minuta cenná. Abyste proto mohly ráno dříve odejít, připravte se večer. Zabalte svačiny a aktovky, připravte oblečení. Rozvrhněte čas potřebný pro každého v koupelně a přečtěte si svůj pracovní rozvrh na druhý den.

- Najděte si čas na týdenní a denní plánování. Vyčleňte si dvacet minut každý týden a deset minut každý den pro plánování pracovního rozvrhu. Naplánujte si nejdůležitější cíle, úkoly a schůzky. Průběžné hodnocení na konci každého dne a týdne pomůže odhalit, kde se v plánování zlepšit.

- Sepište svůj plán. Naučte se používat nějaký plánovací nástroj, ať už bude papírový, nebo elektronický. Zároveň mějte zařízení pro záznam svých cílů, úkolů a schůzek a kontaktů.

- Spojujte podobné úkoly. Snažte se spojit dohromady co nejvíce podobných úkolů. Velmi to ušetří čas. Pokud budete například navštěvovat tentýž obchod třikrát kvůli věcem, které jste mohly koupit již při první návštěvě, čas naopak ztrácíte.

- Naučte se říkat „ne“. Při každé nové příležitosti, která by si žádala váš čas, se nejprve ptejte, co budete muset obětovat, abyste se tomu mohly věnovat.

- Odhadujte svůj čas. Nejkratší cesta k zahlcení vede přes nereálné představy o tom, jak dlouho trvá výkon určitých úkolů. Držte se co nejvíce reálného odhadu.

- Buďte pružné. Okolnosti se rychle mění, a tak se mohou vynořit nové urgentní a důležité příležitosti. Buďte proto připraveny pružně měnit svůj rozvrh, objeví-li se nové priority.

- Vytvořte si rutinní činnosti. Rezervujte si pravidelnou denní dobu pro čas s rodinou či jiné aktivity důležité pro váš život.

- Udělejte si čas jen pro sebe. Pamatujte ve svém rozvrhu na aktivity, které vám pomohou obnovit energii a načerpat nové síly.

-kk-
Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork