3 kroky od technické zdatnosti k vůdcovství

Přesun z pozice technického specialisty do pozice lídra je složitější než si rozšiřovat technické znalosti. Vyžaduje to transformaci technických schopností do obchodního úspěchu. Konkrétně je třeba učinit změny ve třech základních oblastech.

1. Budování základny důvěry

Vycházet je třeba z technické zdatnosti. Nestačí mluvit o tom, kolik toho víte, ale dokazovat to v praxi úspěšnými výkony. Pak už to nebude jen o odbornosti, ale o poskytování hodnoty druhým tím, že víte, o čem mluvíte a zároveň to dokážete splnit. Tak začnete řídit vztahy s druhými a získáte důvěryhodnost. Řízení vztahů je o tom, kdo jsou vaši lidé a co je pro ně důležité. Znamená to umět klást důležité otázky, naslouchat a umět přesvědčit v logické i emoční rovině.

2. Řízení práce druhých

Lídr dosahuje úspěchu prostřednictvím práce svých lidí. Znamená to propojování rolí, odpovědností a dovedností s firemní strategií a strukturou. Měl by učit své lidi pružnosti v tom, aby nezapomínali na své cíle, umět definovat kritické lidi a formovat tým.

3. Strategické uvažování a jednání

Úspěšný přechod do vůdcovské pozice vyžaduje také schopnost vidět dále než jen na každodenní aktivity. Strategické uvažování vychází z vize – schopnosti hledět do budoucna nejen skrze funkční a organizační perspektivu. Nejde jen o to, kdo a co, ale i o další rozměr, kterým je proč.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association