3 tipy, jak podpořit týmového ducha v rámci oddělení

Vzájemná důvěra, kreativita a pocit pospolitosti. To vše napomáhá efektivní práci v rámci týmu. Jestliže spolu jednotlivé složky týmu nespolupracují, nemůže dané oddělení či skupina fungovat. Zde jsou proto tři tipy, jak lze z dlouhodobého hlediska podpořit týmového ducha v rámci oddělení.

Ilustrační snímek

Pravidelná a častá komunikace

Vztahy v rámci určité pracovní skupiny jsou podobné, jako vztahy romantické: komunikace je základ a bez ní vznikají nedorozumění a nevyřčené pochybnosti, které mohou po delší době způsobit kolaps daného vztahu. Podle INC.com je tedy nutné, aby mezi sebou členové týmu uměli komunikovat. Správné nastavení efektivní interní komunikace je prvním krokem k dosažení pospolitosti. Stejně tak jsou nutné pravidelné porady a brainstormingové eventy, na kterých jsou členové týmu motivováni k tomu spolu mluvit, sdílet své dojmy, ideje a nápady. Jakékoliv pochybnosti, problémy v týmu nebo případy nespokojenosti by měly být řešeny ihned, dokud se nezvětší do jen těžko řešitelných rozměrů.

Team building

Týmový duch a pocit pospolitosti se nejlépe budují na základě společných zážitků. Nepodceňujte emoční rovinu týmové práce a pamatujte, že lidé mezi sebou nejlépe nachází pouto, pokud spolu dokáží vyřešit nějaký problém nebo se jim společně stanou nějaké silné emotivní zážitky. Proto je důležité stmelovat danou pracovní skupinu i mimo kontext práce. Pořádejte team buildingové aktivity, větší nebo menší. Pokud je to potřeba, obětujte těmto aktivitám i půl den volna pro všechny zúčastněné. V dlouhodobém horizontu se tento přístup vyplatí.

Podpora kreativity

Práce na společných projektech, vymýšlení nových nápadů a experimentování jsou věci, které dovedou tým stmelit do jednoho celku. Nastavte proto vašemu týmu takové pracovní prostředí, které podporuje zdravé experimentování a které poskytuje (v rámci určitých limitů) týmu prostor pro vlastní inovaci a kreativitu. Tento krok je ale možné podstoupit až poté, co máte nastavený fungující systém interní komunikace a co byly rozděleny role jednotlivých členů týmu. Následně dejte týmu prostor pro hledání vlastních řešení určitých problémů a projektů a podporujte kreativitu jednotlivých členů.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com