4 tipy pro efektivní leadership

Spolu s tím, jak se dnes mění a zrychluje ekonomika, bude úspěch firem stále více záviset na silném leadershipu. Vůdcovství v novém obchodním prostředí však bude vyžadovat specifické dovednosti, s jejichž rozvojem je třeba začít co nejdříve. Jaké to jsou?

- Naučte se pohybovat v nejistotě. Jednou ze zásadních vůdcovských dovedností je schopnost vypořádat se s nejistotou. Další pak nejen shromažďovat informace, ale naučit se je správně analyzovat.

- Jednejte neintuitivně. Každému se zdá jako logický další krok něco, co vychází ze způsobu, kterým již pracuje. Většinou je to tedy neustále to samé. Je na čase naučit se uvažovat jinak, hledat nové obzory.

- Učte se při práci a důvěřujte druhým. Manažeři často mluví o tom, že nemohou nic delegovat, protože nikdo nemá potřebné dovednosti. Řadě dovedností se však lze naučit až při výkonu příslušné práce. Uvědomte si, že se nerozvíjíme při odpočinku na pláži, ale v náročných situacích. Věřte svým lidem a učte se přijímat nejistotu.     

- Rozvíjejte soft skills. Většina toho, co vůdcové dělají, nejsou tvrdé dovednosti, ale záležitosti osobnosti nebo etiky. Jediná cesta k rozvoji etiky přitom vede přes rozhodování. Neexistují jen dobré a špatné odpovědi.  

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer