48 hodin a dost

Evropský parlament nedávno vyjádřil podporu zavedení pracovního týdne o maximální délce 48 hodin, čímž by zamezil dobrovolné delší práci, která je dosud možná například ve Velké Británii. Dříve, než tento koncept bude moci vstoupit v platnost, musí jej přijmout většina členských zemí EU. Velká Británie se pochopitelně chystá proti chystaným změnám lobovat.

Členové Evropského parlamentu považují 48 hodinový pracovní týden za hledanou rovnováhu mezi právy zaměstnanců a potřebami evropské ekonomiky. Domnívají se, že touto cestou dosáhnou i rovnováhy mezi osobními a pracovními životy zaměstnanců a zdokonalí flexibilitu firem a pracovního času. Zaměstnancům s více pracovními smlouvami by se pracovní doba sčítala a doba strávená týdně ve všech zaměstnáních dohromady by nesměla přesáhnout 48 hodin.

Britští obchodní vůdcové volbu Evropského parlamentu kritizují. Parlament podle nich pouze prokázal, že nemá tušení o zákonitostech globalizace. V následujících letech si podle jejich názoru budou titíž poslanci stěžovat na to, jak se evropští zaměstnanci přesouvají do Číny nebo Indie.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com