5 cest k řízení špatného šéfa

Máte rádi svou práci, jen váš šéf vám dělá problémy. Když se ujistíte, že chyba je skutečně v něm, a ne ve vás, pravděpodobně budete přemýšlet o odchodu. Ještě než odejdete, se však můžete pokusit o jiný přístup.

- Váš šéf je nespravedlivě kritický. V takovém případě zachovejte pozitivní přístup. Vysvětlete mu, že opravdu chcete být dobrým zaměstnancem a zajímejte se, co můžete dělat jinak. Když budete mít štěstí, poděkuje vám za iniciativu a dozvíte se, co je třeba zlepšit. V každém případě si získáte respekt, protože i nejistý šéf uvnitř ocení, že jste se zajímali o zpětnou vazbu a neobviňovali jej.

- Váš šéf je mikromanažer. Opět zdůrazněte, že chcete vyřešit daný problém a zlepšit svou výkonnost: „Věřím, že mi můžete pomoci. Všiml jsem si, že mou práci velmi pozorně sledujete. Bojíte se, že neumím udělat svou práci? Co mohu udělat, abyste ve mně měl větší důvěru?“

- Váš šéf má horkou hlavu. Hněv je fyziologická reakce na stres a nepříjemnosti a někteří lidé vylučují více adrenalinu než ostatní. Připusťte si proto, že když na vás šéf řve, mluví jeho tělo. Pomůže vám to udržet na uzdě vlastní adrenalin. Nechte ho explodovat a nepřerušujte ho, abyste zbytečně ještě nepřilili oheň pod kotel. Když odejdete, pamatujte si, že to bude posuzováno jako nedostatek respektu z vaší strany. Dýchejte zhluboka a snažte se pochytit hlavní sdělení. I když šéf volí špatný tón, myšlenka může být správná. Až skončí, požádejte jej o prostor na přemýšlení a celou věc proberte později, až bude v klidu. Když se tyto výstupy budou opakovat příliš často, máte ještě možnost obrátit se na vyššího manažera nebo odejít.

- Váš šéf je neschopný. Možná má rodinné problémy, je vyčerpaný nebo líný. Vy si ale musíte uvědomit, že jej nezměníte. V takové situaci vám nezbývá, než se obrátit na jiného vedoucího nebo jeho nadřízeného. Dejte však nejprve svému šéfovi najevo, že víte, že je zaneprázdněný a že tím, že se obracíte na někoho jiného, jej nechcete poškodit. Pokud nebude souhlasit, je to známkou toho, že skutečně není dobrý manažer a vy jej budete muset překročit i bez dovolení.

- Váš šéf je neetický. Konfrontace v tomto případě pravděpodobně nezabere, i když bude z vaší strany dostatečně taktní. Když o tom budete mluvit s někým jiným, můžete očekávat postih. Jestliže nechcete podstupovat tato rizika, máte dvě možnosti – brát chování šéfa takové, jaké je, nebo odejít na etičtější pracoviště.

-kk-
Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report