5 způsobů, jak zaručeně přijít o zaměstnance

Průzkumy ukazují, že nespokojenost zaměstnanců roste. Roste také počet těch, kteří chtějí odejít ze současného zaměstnání, jakmile se zlepší ekonomická situace. Článek upozorňuje na chování zaměstnavatelů, které pouze přilévá pověstný olej do ohně a je třeba vyhnout se mu, chtějí-li si zachovat své talenty do budoucna.

- Každodenní upozorňování. Neopakujte zaměstnancům, jaké mají štěstí, že nepřišli o práci.

- Zmrazování příplatků a bonusů. Každý to dělá, tak proč ne vy? Nemusíte dělat to, co ostatní. Záleží na vaší konkrétní situaci. Pokud zaměstnanci vidí, že se vám nedaří špatně, nezmrazujte nic.

- Porušování slibů. Řekli jste svým lidem, že omezení jejich  platů je pouze dočasné, nyní však tyto změny považujete za trvalé. Je chyba mlčet, dokud se někdo nezeptá.

- Zastavení kariérního postupu. Nepožadujte po svých lidech, aby vykonávali práci propuštěných, aniž byste jim nabídli změnu pracovního titulu nebo navýšení platu. Nevymlouvejte se na „osobní rozvoj" jako jedinečnou nabídku.

- Víceznačné zprávy. Neměli byste zaměstnancům říkat, že jsou vaším nejhodnotnějším zdrojem jen proto, abyste je v zápětí upozornili, že každý je nahraditelný. Ještě horší je nahradit vysoce respektovaného člena týmu někým, kdo má méně zkušeností a je levnější.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company