6 rad jak být v práci spokojenější

Rozsáhlé snižování stavů a ekonomická recese znesnadňují zaměstnancům, aby si uchovali pozitivní přístup. Pozitivní postoj přitom, bez ohledu na stres, může pomoci překonat obtížné časy. Každodenním aktivitám dodá odolnost, energii a schopnost ovlivňovat druhé, což všechno vede k úspěchu.

Jak tedy vycvičit váš mozek, aby uvažoval pozitivně? Článek nabízí šest rad:

- Cvičte si hledání toho dobrého. Denně si připomínejte, za co jste vděční. Vždy před spaním přemýšlejte alespoň o třech takových věcech. Minimálně jedna by se měla týkat vaší práce.

- Bavte se. Řada lidí si stále myslí, že práce a zábava se navzájem vylučují. Trocha zábavy, ať už při hovoru s kolegou nebo při sledování vtipného videa na internetu, však skutečně přispívá k jasnějšímu a kreativnějšímu uvažování.

- Rozjasněte své pracoviště. Vše ve vašem okolí ovlivňuje vaši náladu. Obklopte proto své pracoviště fotografiemi a předměty, které ve vás vzbuzují příjemné myšlenky.

- Dělejte si záznamy. Pokud se obáváte špatných zpráv, pomluv nebo striktního termínu, dopřejte ci několik minut na sepsání svých pocitů. Neurovědci potvrzují, že verbalizace negativních myšlenek pomáhá vypořádat se s emocemi.

- Investujte do lidí. Nesoustřeďte se jen na práci. Úzké vztahy s rodinou a přáteli pomáhají udržovat pozitivní přístup, zejména ve špatných obdobích.

- Přemýšlejte o práci jako o sérii sprintů, nikoli maratónu. Po dvou hodinách nepřetržité práce se lidský mozek začíná zpomalovat a tělo propadat stresu a únavě. Rozdělte si proto svůj den do kratších úseků s přestávkami.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com