6 tipů pro hladší průlet pracovním dnem

Když si sami sebe představíte jako pilota, který se snaží proletět pracovním dnem, pracoviště je vaším kokpitem. Pokud nevidíte na přístroje a nedosáhnete rychle na ovládací prvky, je to velký problém. Naštěstí existují jednoduché organizační techniky, které usnadní řízení vašeho pracovního stolu, kóje nebo kanceláře, abyste měli hladší let.

- Ukliďte si stůl. Vaše lokty i mozek potřebují prostor, aby mohly pracovat co nejlépe. Držte se přísloví „sejde z očí, sejde z mysli".Odstraňte ze svého stolu vše, o čem nemusíte denně přemýšlet. Ostatní věci skladujte na praktickém místě - a dejte si závazek, že je na tomto místě udržíte.

- V dosahu mějte jen často používané věci. Rozdělte své pracovní nástroje a dokumenty do dvou kategorií - na ty, které potřebujete mít v dosahu, a na ty ostatní. Pokud je cokoli na vašem stole pokryto prachem, nepatří to tam. Máte-li naopak často používané věci daleko od stolu, přemístěte je.

- Vytvořte si odkládací plochu. Každý den přicházíte do práce se stejnými věcmi - mobilním telefonem, kufříkem nebo kabelkou, poštou, klíči atd. Vytvořte si proto místo, kam je budete pokládat.

- Uskladňujte související věci společně. Ušetřete čas, který trávíte hledáním věcí tím, že je budete uskladňovat společně. Mějte známky u obálek, tužky u poznámkových bloků, prázdné složky u skříňky pro archivaci dokumentů, skartovací stroj u odpadkového koše atd.

- Zajistěte si pohodlí. V práci trávíte většinu času, a proto se vyplatí investovat do zajištění pohodlné židle, stolu vhodné výšky, myši a klávesnice, které budou odpovídat tvaru vašich rukou, nebo velké obrazovky.

- Věnujte pozornost tomu, jak pracujete a proveďte případné změny. Pokud často potřebujete prostor na rozložení dokumentů, zajistěte si zásuvku pro klávesnici nebo stůl ve tvaru L. Používáte-li přenosný počítač, zajistěte si náhradní zdroj napájení. V případě, že při psaní často nahlížíte do dokumentů, opatřete svůj monitor úchytem na dokumenty. Řada nejefektivnějších (ale nejméně zřejmých) úprav, které můžete provést na svém pracovišti, závisí právě na pracovním stylu.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review