6 tipů pro komunikaci se šéfy

To, jak dokážete sdělovat svým nadřízeným, co a proč si myslíte, může mít zásadní vliv na další rozvoj vaší kariéry. Manažeři, kteří dokážou poskytovat nejvyššímu vedení smysluplnou zpětnou vazbu a podnětné myšlenky, se v jejich očích stávají myšlenkovými vůdci, kteří mohou zvýšit hodnotu celé organizace a zároveň si otevřít cestu k lepší kariéře.

Otevřeně komunikovat s lidmi, kteří mají v rukou vaši budoucnost, není jednoduché, ale může se to vyplatit. Výkonná ředitelka mezinárodní vzdělávací a konzultační společnosti AchieveGlobal Sharon Danielsová shrnuje v článku šest rad, jak postupovat.

- Měli byste znát svou roli. Důležité je přistupovat k nadřízeným i podřízeným s respektem. Respekt si získáte i tím, že dokážete přiznat chyby, dotáhnete věci do konce a budete projevovat uznání a podporu svým zaměstnancům.

- Dosahujte výsledků. Budujte si důvěryhodnost tím, že sami budete výkonní. Podporujte oddanost ve vašem týmu, koučujte zaměstnance, aby byli úspěšnější. Důvěryhodný vedoucí dokáže snáze přesvědčit druhé o hodnotě nových myšlenek.

- Řiďte směrem nahoru. Každý vůdce by se měl naučit produktivně komunikovat s nejvyšším vedením. Seznamte se se stylem svých nadřízených a naučte se, jak k nim přistupovat. Když budete své názory umět správně podat, získáte ochotnější publikum.

- Prezentujte své rozumové úvahy. Důkladně vysvětlete své návrhy, zejména pokud přicházíte s něčím úplně novým. Buďte připraveni obhájit své úvahy, ale zároveň i pružní pro přijetí dalších doporučení.

- Respektujte řídicí řetězec. Nejprve svůj návrh předložte přímému nadřízenému a zajímejte se o jeho názor. Společně věc prodiskutujte a teprve pak se obraťte a nevyššího šéfa. Společná podpora nového návrhu vám dá větší šanci na produktivní diskusi na nejvyšších místech.

- Soustřeďte se na svůj cíl. Pamatujte, že vaším cílem je zlepšit výkonnost organizace, nejen prosadit nové myšlenky. Budujte přístup založený na spolupráci, a stanete se tak skutečným vůdcem.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com