7 nápadů, jak namotivovat zaměstnance a vylepšit jejich pracovní morálku

Každý z nás občas potřebuje pomoci s motivací. Nejinak je tomu u pracovníků vaší společnosti. Ze strany personálního oddělení lze učinit některé kroky, které pomohou zaměstnance motivovat, vylepšit jejich pracovní morálku a stmelit je do jednoho týmu. Jestliže přemýšlíte, jak těchto cílů dosáhnout, nabízíme vám sedm různých nápadů.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl server HR Morning.

Zajímejte se o zpětnou vazbu

Řada zaměstnanců cítí frustraci z toho, že nikdo neposlouchá jejich názory a nápady. Měli byste zakomponovat do vaši firemní kultury i zájem o zpětnou vazbu ze strany zaměstnanců. Můžete například zorganizovat průzkum mínění zaměstnanců ohledně nějaké změny nebo problému.

Nastavte jasné cíle

Nejlépe se lidem pracuje, když mají jasné cíle a mety, kterých mají dosáhnout a které jsou jim dostatečně jasně komunikovány.

Uspořádejte team building

Team buildingové akce vždy mohou podpořit týmového ducha v rámci jednotlivých oddělení i mezi nimi. Pokud jste již společně delší dobu nic nepodnikli, je na čase to napravit.

Oceňte výjimečné pracovníky

Pracovníci by měli být veřejně oceňováni za dobrou práci, kterou ve svém zaměstnání odvedli, a mělo by jím být ukázáno, i mimo čistě finanční ohodnocení, že si zaměstnavatel jejich snahy váží.

Organizujte menší jednorázové akce

Věci jako nečekaná snídaně pro zaměstnance, připravená ráno při příchodu v kanceláři, nebo nějaké drobné nenáročné hry mohou významně podpořit nadšení a nasazení pracovníků.

Podpořte přirozené silné stránky zaměstnanců

Každý člověk je jiný a každý má i jiné silné a slabé stránky. Zaměřte se na individuální talent a podpořte konkrétní silné stránky jednotlivých pracovníků.

Nabídněte školení

Většina lidí je zvídavá a ráda se učí nové věci. Proto byste měli nabídnout svým pracovníkům i možnost školení, což je mimochodem i skvělý způsob, jak udržet vaši firmu konkurenceschopnou a profesionální v rámci nových trendů.

 

-mm-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning