7 tvrdých pravd o postavení HR ve firmě

Ilustrační snímek

V ideálním světě by personální ředitel seděl u stejného stolu s nejvyšším managementem firmy, zaměstnanci by všechno zvládali zpracovávat online a dodávali své výkazy včas a náboráři okamžitě reagovali na každý příchozí životopis. Touto úvahou začíná článek s názvem „Sedm tvrdých pravd, které se personalisté musejí naučit přijmout“ (The Seven Hard Truths That HR Professionals Must Learn to Accept), který vyšel v polovině letošního roku na serveru tlnt.com.

Jelikož se tento článek stal jedním z nejčtenějších za celý uplynulý rok, zkusme se nad těmito „tvrdými pravdami“ zamyslet. Přijmout nepříjemné skutečnosti neznamená automaticky rezignovat na úsilí o příznivější budoucnost. Jde o to, vnímat realitu a na jejím základě usilovat o lepší postavení oboru.

  1. Pokud se budete soustředit jen na kontrolu souladu činností firmy s obecně závaznými právními předpisy (compliance), nikdy nebudete strategičtí.

  2. Žádný váš systém řízení výkonnosti nikdy nevyřeší všechny problémy.

  3. Nikdy nebudete mít k dispozici všechny zdroje, abyste svou práci mohli dělat tak, jak byste chtěli.

  4. K prozrazení nejhlubších firemních tajemství stačí jediný příspěvek na sociální síti a není ve vašich silách, abyste tomu zcela zabránili.

  5. Vaši zaměstnanci ani manažeři nebudou nikdy zcela schopni vystačit si pouze se samoobslužnými softwarovými nástroji.

  6. Na pracovištích budou i přes veškeré vaše snahy stále vznikat intimní vztahy mezi zaměstnanci.

  7. Nikdy nebudete mít tak silný respekt, jaký si zasloužíte.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT