Bez kreativity nejsou koláče

Mnoho příležitostí a odměn je ztraceno jen proto, že na pracovišti chybí kreativita. Namísto produktivního a stimulujícího prostředí se pracovníci nudí v důsledku neustálé rutiny. To způsobuje absence a nízkou morálku. Je na manažerovi, aby zvrátil situaci a vytvořil pozitivní a povzbuzující atmosféru. Zaměstnanci potřebují svobodu k tomu, aby mohli být nejlepší, jak jen dokáží. Všechny prostředky, které potřebují ke své práci musí být dostupné. Člověk je kreativní bytost. Kreativita patří do naší základní výbavy a potřebujeme ji i ve své práci. Potenciální kreativita daleko překračuje kreativní výkon, kreativní jednání je neplánované a vychází ze situace, kde by to nikdo nečekal. Manažer musí nastolit prostředí, kde kreativita proudí.

Většina autorit nás od našeho narození nutí se přizpůsobit, dělat bezpečné věci, neriskovat. Kreativita ale není ekvivalentem anarchie, není to absence jakékoli struktury. Manažer nemůže v zájmu získání kreativity upustit od jakékoli kontroly, určitá malá míra kontroly je nutná. Mezi základních šest prvků podnikové kreativity patří:
* koordinace
* sebepodněcující aktivita
* neoficiální aktivita
* rozmanité podněty
* vnitropodniková komunikace
* serendipita.

K tomu přidejte ještě pocit vlastnictví práce zaměstnanců, flexibilní pracovní prostředí a manažery, kteří nezadávají úkoly, ale usměrňují. Pracovní prostředí musí brát v úvahu různorodost osobností a stylů práce svých zaměstnanců.
-ba-
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com