Bez matematiky do HR nelez

Někteří konzultanti odhadující budoucnost lidských zdrojů jakožto samostatné disciplíny nejsou příliš optimističtí. Manažeři lidských zdrojů budou podle nich muset výrazně zlepšit své dovednosti v oblasti matematiky, financí a nových technologií, pokud chtějí hrát významnou roli ve fungování firem.

Řada ředitelů stále nebere lidské zdroje vážně, protože v nich vidí jen školení a administrativu. V mnoha firmách ještě lidské zdroje nedokázaly přispět k inovaci náboru a retence talentů podle firemních potřeb. Jako by byly v pasti mezi firmou a jejími zaměstnanci.

Manažeři lidských zdrojů by měli být především dobří ekonomové. Měli by rozumět psychometrii a matematice, aby dokázali vytvářet a chápat studie vymezující vztahy a vliv nejrůznějších faktorů v rámci pracovišť. Analytici z Wall Street si kladou zajímavé otázky: Kolik manažerů lidských zdrojů dokáže určit matematické vztahy mezi retencí zaměstnanců a spokojeností zákazníků nebo firemními zisky? Kolik z nich dokáže vyjádřit vztah vzdělávání zaměstnanců k celkovým výsledkům firmy?

Otázkou pak zůstává i to, kolik analytiků z Wall Street se vůbec zajímá o to, kdo se stará o lidské zdroje ve firmách, které studují. Doposud se zdá, že považují odpověď na tuto otázku za nedůležitou pro úspěšný chod firem. V následujících deseti letech jim prý dají manažeři lidských zdrojů za pravdu, až bez dokonalých matematických znalostí neseženou práci.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com