Bílé límečky najíždějí na noční směny

Donedávna byly noční směny záležitostí téměř výhradně jen pro dělníky. V současné době však začínají v noci stále více pracovat i bílé límečky. Přispěl k tomu zejména rozvoj internetu, který přiměl zákazníky k běžnému očekávání čtyřiadvacetihodinových služeb. Řada profesí se také již nemusí vykonávat v tradiční denní pracovní době. V USA například představují kancelářští pracovníci skoro polovinu z 24 milionů lidí, kteří pracují v noci.

Kancelářští pracovníci se v nočních hodinách věnují činnostem, jako je účetnictví, přepisování dokumentů nebo vyřizování elektronické pošty. Podle dosavadních amerických výzkumů však nelze vymezit typického nočního úředníka, protože jsou to lidé obou pohlaví a rozdílných věkových kategorií.

Zaměstnavatelé najímají některé zaměstnance na denní práci a oni sami se po čase rozhodnou pracovat v noci. To je chápáno jako určitý bonus. Jiní se pak najímají čistě na noční směny. Noční práce ale není pro každého. Měli by jí vykonávat lidé, kteří nemají problémy se změnami svých časových rozvrhů, nevadí jim pracovat bez kolegů a nadřízených.

Noční zaměstnanci spatřují výhodou své práce ve větší flexibilitě a tom, že pak mají celý den pro sebe. Přínosná je například pro pracující rodiče, kteří si mohou vybírat směny tak, aby vždy jeden z nich byl s dětmi.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com