Budování výjimečného náborového týmu

Efektivní náborový plán může být finančně a časově náročný, ale stojí za obojí, v případě, že díky němu získáte nejslibnější adepty. K tomu je ale nejprve třeba vybudovat kvalitní náborový tým.

Náborovým týmem máme na mysli individua vybraná pro reprezentaci firmy prostřednictvím náborového procesu od před náborových aktivit k pohovorům, apod. Následující myšlenky a strategie platí pro oblast náboru v širokém spektru oborů.

Je to trochu jako vybudování dobrého sportovního týmu. Zde je několik základních myšlenek:

Talentovaní „hráči“, kteří přinášejí výsledky

Tito lidé dobře „hrají“ a berou vážně přípravy na „hru“. Mají oči na míči, ale stále vědí, co se děje kolem.

Akce: Vyberte lidi z rozdílných skupin a regionů. Nebojte se diverzity pracovního prostředí, stylu a úrovně. Vybírejte jedince, kteří budou dobrými vyslanci vaší společnosti, takové, kteří se dokáží dobře angažovat a rádi komunikují.

Správný postoj

Lidé se mohou naučit dovednostem, ale postoj je něco, co je spíše geneticky zakódováno a mění se jen stěží.

Akce: Zaměřte se na osoby, které vykazují nadšení pro svou práci a firmu, chápou význam kvalitního náboru a jsou motivováni hrát důležitou roli pro růst firmy. Zároveň ale budou realističtí, co se týče firemní situace a vize.

Zodpovědnost jednotlivce a skupiny

Je třeba táhnout za jeden provaz, týmová spolupráce je součtem snah všech jednotlivců. Když si každý přivlastní zodpovědnost za svou část týmového úspěchu, bude úspěch mnohem pravděpodobnější.

Akce: Vybírejte jedince, kteří jsou iniciativní a jsou schopní nést zodpovědnost za své úkoly. Chtějte takové lidi, kteří dokáží dát týmové a firemní zájmy před své vlastní.

Vím, co dělám

Velcí vůdci a úspěšné firmy mají jasno, za čím si stojí a kam míří. Stejně tak i náborový tým musí mít jasné vize, které budou samozřejmě vycházet z potřeb firmy.

Akce: Pomocí náborového plánování hledejte odpovědi na následující otázky a předneste je náborovému týmu: Co je cílem firmy? Jaké jsou její hodnoty a vize? Jak zapadají noví náboráři ve větším kontextu? Proč je nábor důležitý? Jaké jsou týmové normy a kultura? Jak budeme vědět, že jsme úspěšní? Jak zhodnotíme své výsledky a výkon?

Výdrž

K dosažení náročných cílů je třeba výdrž. Nábor je hodně o vztazích, ne o transakcích. Nábor, stejně jako vztahy, vyžaduje celoroční snahu a aktivitu a výsledky se obvykle budují roky.

Akce: Zaměřte se na budování vztahů na místech, kde se chystáte nacházet své talenty.

Schopnost konat

Bez ní je sebelepší strategie a plán k ničemu.

Akce: Soustřeďte se na detaily. Uvědomujte si, co děláte, aktivity, které ovlivňují vaši reputaci a přemýšlejte pár kroků dopředu. Akce zní hlasitěji než všechna slova.

Schopnost učit se z chyb

Velcí hráči jsou jen tací, kteří se na sebe dokáží podívat kritickým okem a přijmout zodpovědnost za své chyby. Každý někdy chybuje.

Akce: Jednotlivci ve vašem týmu budou mít různé zkušenosti v náboru. Ale dokonce i „veteráni“ mohou chybovat. Učte se učit ze svých chyb.

Láska pro hru

Ať už to nazveme láskou, vášní nebo uspokojením – pokud jednotlivec nebo tým nemá jednu z nich pro to, čeho se snaží docílit, a to co do cesty a cíle – velmi pravděpodobně budou fungovat jen velice průměrně.

Akce: Budujte tým, který dělá rád svou práci.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com